Коледа,Напитки,Празник

Коледно греяно вино

Приятната празнична атмосфера по улиците и коледните базари на много европейски градове, а също и у нас, се допълва от аромата на греяно вино с канела, карамфил, черен пипер и плодове. Идеален завършeк на дългите зимни вечери.

Традиционно греяното вино се приготвя от червено вино, като му се добавят ароматни подправки, плодове, ядки, захар или мед. За още по-приятен вкус може да се прибавят орехи и стафиди.

Стара английска коледна рецепта за греяно вино се появява в историята на Дикенс „A Christmas Carol“. Напитката носела името „Smoking Bishop“ (букв. от англ. език „пушещият епископ“). Приготвяла се от Port-wine, лимони или портокали, захар и подправки. Цитрусовите плодове се изпичали, докато придобият златист цвят и тогава всички продукти се добавяли и заедно се подгрявали.

Оказва се, че топлата ароматна напитка освен вкусна, е и много полезна при настинка. Това се дължи на подправките, с които се приготвя.

Прекрасно ухание, напомнящо на … Коледа в чаша!

Необходими продукти:

1 бутилка червено вино, 750 мл

1 портокал

1 мандарина

Кората от 1 лайм или лимон

1 ябълка

2-3 супени лъжици мед

1 брой звездовиден анасон

2 пръчки канела

1 шушулка ванилия

1-2 броя карамфил

1-2 зрънца бахар

1 шушулка кардамон

Няколко зрънца черен пипер – по предпочитание

Начин на приготвяне:

Ябълките се измиват, почистват от семките и се нарязват на парчета. Виното се излива в тенджерка (важно е съдът, в който ще се приготвя виното, да не е алуминиев, тъй като при затопляне се получава взаимодействие с киселините от самото вино и това води до получаване на неприятен метален вкус). Портокалът и мандарината се разрязват на половина и се изцежда сока им. Останалата част също се слага във виното. Кората от лимона се настъргва на ренде. Прибавят се плодовете и подправките. Най-добре е виното да се остави да престои малко време с подправките, например 30 минути, за да поеме ароматите. След което греяното вино се приготвя като се загрява на слаб огън, докато ароматите на всички съставки се слеят с течността. Не трябва да се оставя виното да завира.

Консумира се с удоволствие и мярка!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply