Пътуване

Александруполис / Αλεξανδρούπολη

Новата 2017 година посрещнахме в Александруполис. Малък, красив град, намиращ се в североизточната част на Гърция, на брега на морето. Създаден през 1850 година като малко селище, известно с името Дедеагач. На мястото на пристанищния град е имало само едно кафене. Мястото толкова се харесвало на рибарите, че се събрали и там си направили рибарско селище.

Днес Александроуполис е модерен, транспортен център със значимо пристанище и летище. Град с индивидуален стил, спокойна атмосфера и приятелски настроени хора.

На крайбрежната алея са наредени малки магазинчета за сувенири, уютни кафенета и таверни, предлагащи прочутите ястия от прясна риба, миди, морски дарове и местни деликатеси с много добро качество.

Taverna Loukoulos

Taverna Gialos

Дзадзики

Гръцка салата

Грилован октопод

Калмар на скара в зехтин

Сардини

Свински шиш

Алеята води до емблематичната за града забележителност, Александруполския фар. Фарът е втори по височина в Европа и е изграден през 1880 година от кръгли камъни. Височината му е 27 метра и при ясно време се вижда от 40 километра разстояние.

В града се намира и църквата “Св. Никола”, която е едно архитектурно бижу. Тъй като първите жители на града са били моряци, храмът е изграден в чест на пазителя на моряците Св. Никола. Олтарът е гравиран, мраморен, а в църквата се съхранява иконата на Дева Мария, донесена от бежанците от Енос, изсечена от дърво с много редки цветове.

Този път слънчева Гърция ни изненада със снежната си премяна. Местните споделиха, че тук сняг вали веднъж годишно и ние бяхме свидетели на тази атракция. Точно на 31.12. Александроуполис изглеждаше повече на зимен, отколкото на морски курорт. Малки и големи искрено се радваха на снега. Навсякъде хората бяха сътворили весели снежни човеци, дори с рекламна цел. Зимните пързалки се огласяха от звънкия смях на децата. Истинска зимна приказка… но на брега на морето.

На следващата сутрин нямаше никаква следа от сняг и слънцето щедро огряваше синьото море.

Въпреки, че бяхме на гръцка територия в Новогодишната нощ звуча традиционно българското хоро, поздрав за всички български гости.

Честита Нова година! Здрава, успешна и ползотворна!

Гръцки новогодишен сладък хляб, наречен „Βασιλόπιτα” (Василопита)

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply