Коледа,Пътуване

Коледна Виена

Най-ценното изживяване по време на Коледните празници е споделеното време със семейството и хората, които обичаме. Да бъдем заедно, да създаваме общи спомени и незабравими моменти е най-хубавия подарък, който можем да получим…, а защо и да не си го създадем сами. Чудесата на коледния дух са вътре в нас. Поне за малко да се върнем в детството, да се радваме на блещукащите светлинки, пищната украса на коледните елхи, аромата на джинджифил, портокал и канела.

Малко преди Коледа си подарихме едно невероятно преживяване за цялото семейство – екскурзия до Виена. Коледната Виена е пленителна магия и не случайно носи името „Коледна столица на Европа“. Още в средата на ноември тук отварят врати над 20 коледни базара. Те са възможност да усетим коледната атмосфера, да си поговорим на чаша сгряваща напитка или да купим ръчно изработени подаръци за близките си. Традицията се заражда в средновековна Германия и постепенно се разпространява по цял свят. Малки дървени къщички, украсени с елхови клонки, светлинки и играчки, приканват с вкусни сладкиши, апетитни братвурстове, горещи пуншове и малиново вино, изящни творения на изкуството и коледни мелодии. Организират се различни музикални представления, открити сцени и работилнички за деца, допринасящи за коледно настроение.

През това време от годината улиците на Виена са обсипани с разноцветни светещи украси. Всяка улица има своя премяна.

Най-големият базар е този пред Кметството, наречен „Магическа коледа“. Самата сграда, в нео-готически стил, го прави магически и приказен. На това място всяка година официално се запалват светлините на огромната коледна елха. Традицията датира от 1959 г. като част от инициативата “Коледна елха за всички” и оттогава всяка от осемте австрийски провинции и Южен Тирол се редуват като нейни доставчици. Тук е и дървото на влюбените, окичено с множество червени сърца.

Votivkirche

Непосредствено до базара, на площ от 3000 кв. м., се намира и най-голямата ледената пързалка във Виена.

Близо до кметството се простира още един коледен базар, “Коледното селце” на площад “Мария Терезия”, между Музея за история на изкуствата и Природонаучния музей.

Музея за история на изкуствата
Природонаучен музей

За любителите на романтика в императорски стил, на фона на величествени дворцови сгради са базарите пред двореца Шьонбрун, бившата лятна резиденция на Хабсбургите и в градините на бароковия дворец Белведере.

Двореца Шьонбрун
Двореца Белведере

Малкият и уютен базар на известния Щефансплатц (Stephansplatz), пред катедралата “Свети Стефан” предлага по-спокойно обстановка.

За разлика от него, на площада пред Виенското колело в увеселителния парк Пратера, базарът е шумен, огласян от звуците на изпълнители на живо и веселата глъчка на забавляващите се в парка. Тук можем да погледнем Виена от високо, което е уникално, особено вечерта.

Пазарът през Двореца “Хофбург (Hofburg)” е малък и кокетен.

В близост до Двореца “Хофбург” се намира известното Café Demel. Тук можем да отдъхнем и да се насладим на великолепния ябълков щрудел и чаша виенско кафе. Тази сладкарница е основана през 1786 година. В средата на 19 век става любимо място за висшите слоеве на обществото. Тук са се правели и любимите захаросани виолетки на императрица Сиси. Инициалите “K.u.K” над вратата означават “императорски и кралски” и обозначава местата, предпочитани навремето от императора. Близостта на кафенето в двореца играе важна роля за успеха на кафенето.

Това са базарите, които успяхме да посетим и да ни заредят с коледно настроение, другите остават за следващия път, всяка любима приказка трябва да има продължение…

Изживейте и вашата споделена Коледа!

Весели празници!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply