Коледа,Напитки

Коледно джинджифилово лате (Gingerbread Latte)

„Коледа не е време, нито сезон. Коледа е състояние на духа. Да изпитваш щастие и благодарност, щедрост и съпричастност – това е истинската Коледа.“

 – Калвин Кулидж (30-тия президент на САЩ)

Всъщност не ни трябва много, за да бъдем щастливи. Топла прегръдка, споделен миг и …уханно коледно лате! Невероятните аромати на празничната атмосфера вече витаят във въздуха, обгръщайки ни с надежда в най-магичното време от годината. Надежда да бъдем по-добри, по-съпричастни и по-обичащи. Времето забавя своя ритъм в очакване на коледни вълшебства. Блещукащите светлинки надничат от всеки дом, озарявайки снежните улици. Красота, уют и вкусни ухания. Коледа е празник на сърцето!

Нека да запалим пламъка на добротата в душите си и да го поддържаме топлещ завинаги. А нежната целувка на ароматното джинджифилово лате със сигурност ще направи деня ни по-усмихнат и щастлив.

Необходими продукти:

За джинджифиловия сироп:

1 чаена чаша вода

1 чаена чаша пресен джинджифил, обелен и нарязан на парченца по 1 см

2/3 чаена чаша кафява захар

1/3 чаена чаша меласа

1 чаена лъжичка настъргана портокалова кора

1 чаена лъжичка канела на прах

½ чаена лъжичка карамфил на прах или 1 розичка

½ чаена лъжичка настъргано индийско орехче

1 ванилия

За латето:

1 чаена чаша мляко

½ чаена чаша кафе еспресо

2 супени лъжици от джинджифиловия сироп

Бита сметана – за топинг, по желание

Канела или шоколадови стърготини – за поръсване

Начин на приготвяне:

За приготвяне на джинджифиловия сироп в тенджера се смесват всички продукти, с изключение на ванилията. Поставя се на котлона и се оставя да заври. Сместа ври на слаб огън докато захарта напълно се разтопи. Сваля се от котлона и се добавя ванилията. Оставя се да престои около 15 минути, за да се смесят всички аромати. Сиропът се прецежда. Прехвърля се в плътно затварящ се съд и се съхранява в хладилник за около една седмица.

За латето: Приготвя се чаша силно кафе или еспресо. Към него се добавя джинджифиловия сироп. Млякото се загрява на котлона, но без да завира и се разбива до получаване на пяна. Това може да се направи с приставката за пара на кафемашина или с програмата за лате. Върху млякото, на тънка струя, се добавя кафето. Отгоре се гарнира с бита сметана и се поръсва с канела или шоколадови стърготини.

Сладките джинджифилови човечета и меденки приготвих за децата от класа на нашия син, който участва в Коледния благотворителен концерт на Първа Английска гимназия като барабанист в рок групата на училището. Българската-Коледа-2021-Първа-АЕГ – felsofia (fels-sofia.org)

Благодаря ви деца за съпричастността към инициативата на Българската Коледа!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply