Десерти,Празник,Сладки изкушения,Торти

Френски макарони с шоколад и Честит 20-ти рожден ден, Теди!

Мило мое дете,

Днес е твоят 20-ти рожден ден!

Ти си моята благословия, ти си нежност, щастие, безкрайна обич! Ти си моят Божи дар! Благодарна съм на съдбата, че ме дари с теб!

Като с вълшебна пръчица отлетяха дните и ти порасна. Вечерите, в които ти четях приказки, любимата ти книжка „Пипи Дългото чорапче“, която знаеше почти наизуст. Сега вечер чета твоите съобщения „Сега се прибирам, мамо…”, чакайки ключът да се завърти в ключалката и тогава да заспя.

Днес си толкова красива млада дама, фина, добра, внимателна, обичаща…ефирна, нежна пеперуда. И само който истински те познава може да усети твоята чиста, прекрасна душа.

На този вълнуващ ден, с цялата си майчина обич искам да ти пожелая да бъдеш жива и здрава, да виждаш красотата навсякъде около теб, в цветята, в слънчевите лъчи, погалили лицето ти, в полъха на вятъра, играещ с косите ти, в усмивката на хората… Да научиш най-важния урок в живота, да обичаш себе си! Създай истински приятелства, които да са до теб в щастливи и трудни моменти. И никога не забравяй, че най-добрата ти приятелка до последния ми дъх, ще ти бъда аз. Ще бъда винаги до теб с преливащо то обич сърце.

Помни! Ти можеш да бъдеш всичко, което пожелаеш, стига да повярваш в себе си, да го поискаш силно и да се потрудиш за него. Следвай мечтите и желанията си, час след час, ден след ден! Никога не се отказвай! Вдигни глава и върви напред! Бъди моята гордост! Бъди истински щастлива, свободна, позитивна!

Обичам те безкрайно и завинаги!

Новата страст на дъщеря ми са френските макарони. Фини, изтънчени и деликатни като самата нея. Няколко пъти ги приготви, отчете грешките си и се усъвършенства. Затова с увереност ги приготви за почерпка на състудентите си в университета. Този изискан десерт е любим на всички вкъщи и вече редовно му се наслаждаваме, тъй като си имаме специалист по темата. Поздравления, Теди! Очакваме следващото ти творение!

Френски макарони с шоколад

Необходими продукти:

За около 40 броя

90 грама белтъци

Щипка сол

40 грама кристална захар

200 грама пудра захар

110 грама бадемово брашно

Шоколадов ганаш

280 грама шоколад, спрямо предпочитанията може да бъде млечен, черен или в комбинация

1 чаена чаша течна сметана – 30-35% масленост

Начин на приготвяне:

За тази рецепта е необходимо белтъците да бъдат отделени от жълтъците предварително и да са престояли в хладилник три дни. „Остарелите“ белтъци се разбиват на пяна с щипка сол. На части се добавя кристалната захар и разбиването продължава до образуването на лъскав белтъчен крем. Бадемовото брашно се смесва с пудрата захар и се пресява няколко пъти до фина прахообразна смес. Сухите съставки се добавят към белтъците на части и се бърка внимателно на ръка с шпатула, като движенията са леки, кръгообразни, загребващи от дъното и завъртащи към повърхността. Това е необходимо, за да не спаднат белтъците. Получава се гъсто тесто, което трябва да се спуска плавно от шпатулата. Готовото тесто може да се раздели на части и да се оцвети с боя за сладкарски цели, по желание. След това се прехвърля в пош и се шприцоват кръгчета върху хартия за печене или върху специална подложка за френски макарони. Тавата се удря няколко пъти в плота, за да излезе въздухът от образувалите се мехурчета. Макароните се оставят за изсъхнат за около 30-40 минути на стайна температура, докато получат коричка на повърхността и при лек допир да не лепнат. Фурната се загрява предварително на 1500С. Макароните се пекат за около 15-18 минути на вентилатор. Внимателно се повдига крайчето и се проверява дали могат да се отлепят. След като се извадят се оставят да изстинат около 5 минути и се отлепят внимателно. Охлаждат се напълно. През това време се приготвя ганашът, като сметаната се загрява, но без да завира и се изсипва върху начупения на малки парчета шоколад. Бърка се да пълното му разтопяване. Ганашът се оставя да изстине, като се затваря плътно или се покрива с фолио за свежо съхранение, за да не се образува коричка. Престоява няколко часа в хладилник да стегне.

Макароните се сглобяват като се слепват две по две черупките с ганаш. Прибират се за няколко часа в хладилник.

Тортата е пожелание на рожденичката, торта с цифри. Рецептата може да видите тук

ВЕСЕЛ ПРАЗНИК!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply