Пътуване

Jamie’s Italian, London

Нямаше как да отида в Лондон и да пропусна вечеря в някой от ресторантите на Джейми Оливър. Това беше една от „забележителностите“ в предварително начертания ми план.

Абсолютен фен съм на Джейми Оливър. Впечатлява ме енергията му, неговата непринуденост и, най-вече, инициативите му за здравословно хранене, желанието му за промяна в начина на хранене на децата, чрез повишаване знанията им за продуктите, както и въвличането им в процеса на приготвяне на храна.

Мога да се похваля, че съм част от Кулинарната революция на Джейми – Jamie’s Food Revolution. Присъединете се и вие, нека променим живота си и направим децата по-осведомени в областта на храненето. Когато човек знае повече, той има по-голям избор.

Житейската история на Джейми също може да служи за пример на много от нас. Още от тийнейджърската си възраст започва да помага в семейния ресторант на родителите си. По-късно, известно време работи във Франция и в ресторанта на Антонио Карлучио в Лондон, Джейми постъпва на работа в прочутото „Ривър кафе”, където остава три години и половина. Непринуденото поведение на младия готвач прави впечатление и не след дълго той получава предложение за създаване на собствено телевизионно предаване – така се ражда „Голият готвач“. През 2001 г. Джейми тръгва на турне с „Голият готвач“, наречено „Щастливи дни” и се радва на огромен успех, като повече от 17 хиляди зрители пълнят залите във Великобритания.

Кулинарните предавания на Джейми Оливър, в които той превъзпитава хранителните навици на младото поколение, само за няколко години се превърнаха в тотален хит.

Най-мащабните мисии на Джейми Оливър са провокирани от ниското качество на училищната храна и от масовото затлъстяване на децата. Амбицията му е подписване на глобална петиция, която има за цел да убеди правителствата на страните от Г-20 да предоставят на децата “основното човешко право” – хранително образование. Целта е да се поощри въвеждането на часове в училищата, в които по забавен начин да се учи за правилното и здравословно хранене, което също може да е вкусно.

Много са конкретните мероприятия в тази посока, които могат само да ни накарат да се замислим и да допринесем с нашата малка частичка за Голямата промяна.

Той прави името си марка, която работи безотказно за него. Разработва дизайн на прибори за хранене за компания “Чърчил Чайна”. Заедно с “Тефал” пуска няколко серии кухненски посуда, включително професионалната серия “Джеймс Оливър”. Създава своя серия италиански луксозни храни, които се продават в цял свят.

През есента на 2007 г. Джейми Оливър създава верига луксозни италиански ресторанти, наречени “Jamie’s Italian”.

Освен готвач, Оливър е барабанист на групата Scarlet Division, която той основава през 1989 г. Автор е и на кулинарни книги, преведени и предлагани по цял свят.

Нека сега се върна на вечерята в ресторанта на Джейми – Jamie’s Italian, който се намира в централната част на Лондон на Piccadilly Circus.

Задължително трябва да се направи предварителна резервация, тъй като винаги е пълно с хора.

Ресторантът е разположен на ъгъла на улица 19 Denman St и е на пет етажа. На приземния етаж е обособен частен салон, а на покрива има тераса с красив изглед.

 

Jamie Oliver 7

Jamie Oliver 1

Още на вратата (на която се заформя и опашка) ни посреща усмихнато момиче, което проверява резервацията ни и моли учтиво да изчакаме човек, който ще ни настани. Само след няколко минутки пристига момче с точния брой менюта в ръка и ни отвежда до масата. Ние бяхме на втория етаж, където е и кухнята. Кухнята е открита, повдигната с едно ниво от масите и човек спокойно може да наблюдава как приготвят храната.

Jamie Oliver 18

Атмосферата е уникална! Момичета и момчета буквално тичат между масите и между етажите. На всяка маса се водят разгорещени разговори и се чува смях на висок тон (типично за британците ;-)). От всякъде лъха стилът на Джейми – динамика, освободеност, енергия, уют. Навсякъде по стените можеш да прочетеш, че пастата е прясно приготвена, зеленчуците са органични, продуктите – специално подбрани, зехтинът – висококачествен, яйцата от свободни кокошки и още, и още, което гарантира страхотния вкус на храната. И наистина е така. Решихме да опитаме от специално подбраното и препоръчано вечерно меню на Джейми, което се предлага в делничните дни (без петък) и се променя всяка седмица.

Jamie Oliver 15 Jamie Oliver 6 Jamie Oliver 5 Jamie Oliver 4 Jamie Oliver 3

Менюто включваше стартер, основно и десерт.

Jamie Oliver 8

Всички ястия бяха изключително вкусни и изискано поднесени.

Tomato & Ricotta bruschetta

Tomato & Ricotta bruschetta

Truffle Tagliatelle

Truffle Tagliatelle

Italian steak&Fries

Italian steak & Fries

Jamie Oliver 11

Jamie Oliver 13

Jamie’s Italian Burger

Jamie Oliver 12

Jamie Oliver 17

Organic yoghurt panna cotta

Jamie Oliver 16

Molten chocolate praline pudding

За мен това беше незабравимо преживяване!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply