Десерти,Сладки изкушения,Тестени изделия

Бутер розичките на Мишето

От малък синът ми проявява интерес към приготвяне на храната. Още от двегодишен придърпваше столче до кухненския плот и готвеше с мама. Режеше зеленчуци със специалното си детско ножче, месеше тесто и оформяше различни фигурки, бъркаше, поливаше, твореше с часове… Така си имах верен помощник в кухнята. Въпреки че е необходимо търпение и повече време, за да си свършим работата, както и сериозно почистване след това,  усилията си заслужават, а спомените са безценни.

Винаги съм била привърженик на идеята за привличане на децата в кухнята, за да събудим любопитството им към здравословните храни, към усета за поднасяне на красива храна, да им покажем основните техники за готвене, да ги запознаем с продуктите, зеленчуци, подправки и т.н. Да опознаят храната. Така например, когато беше малка, сестра ми реши да готви и вместо перца от пресен чесън беше откъснала от градината на баба листата на нарцисите.

Няма да забравя търпението и любовта, с които моята баба ме е учила да приготвям различни рецепти. Имах едно тефтерче, в което старателно и с най-малки подробности записвах стъпка по стъпка рецептата и после я приготвях вкъщи, за да зарадвам родителите си.

В тази връзка много се впечатлих, когато видях в програмата на лятното училище, което посещава синът ми Михаил, че има час по готварство, наречен „Добър апетит!“. В първото си занимание децата бяха приготвяли розички от бутер тесто с ябълки. Мишето беше впечатлен. Разказа ми какво е особеното на бутер тестото и как трябва да се работи с него. Още в първия почивен ден направихме розичките вкъщи. С невероятна увереност и сръчност малките ръчички режеха лентички от тестото, подреждаха ябълки и навиваха рулца.

Бутер розички16

Бутер розички17

Справи се страхотно!

Единственото, в което му помогнах, беше бланширането на ябълките с врящата вода. Всичко друго направи сам.

Необходими продукти:

1 пакет бутер тесто – 400 грама (охладеното бутер тесто е за предпочитане пред замразеното)

1 брой голяма червена ябълка или 2 по-малки

3 супени лъжици краве масло

4 супени лъжици кафява захар

1 чаена лъжичка канела

1 ванилия

Начин на приготвяне:

Ябълките се срязват първо на две половинки, почистват се от семенната част и всяка половинка се нарязва на тънки полумесеци. Така приготвените парченца ябълки се бланшират за кратко във вряща вода, с цел да поомекнат и да не се чупят при оформянето на розичките. Оставят се настрана да се охладят напълно.

През това време се подготвя бутер тестото, което се изважда от хладилника непосредствено преди да се използва. Тестото се нарязва по дължина на лентички, широки около 4 см.

Маслото се разтопява и се смесва със захарта, ванилията и канелата.

В горната част на всяка лентички се подреждат ябълките – една до друга с леко застъпване. След това, с помощта на четка се намазва цялата лентичка с ароматното масло и се навива на руло.

Така оформените розички се подреждат във форма за мъфини или в тава, покрита с хартия за печене.

Пекат се около 25 минути в предварително загрята на 2000С фурна, докато получат хубав златист цвят.

Поръсват се с пудра захар или мед.

Бутер розички8

Бутер розички10 Бутер розички11

Бутер розички13

Бутер розички14

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply