Пътуване

Тунис – Част 2: Пясъците на Сахара

Екскурзията до Сахара, която всяка туристическа агенция предлага, е прилив от емоции и впечатления от близо 1200 км изминато разстояние и среща с уникални места и хора. Тя е изживяване, което всеки усеща по своему. Лично за мен беше магия, неземна, но и жестока красота, пример за изумителната човешка воля и приспособимост; семпли, но очарователни елементи в живота, храната, културата на местните хора; уникален контраст между монотонния недружелюбен природен пейзаж и широките усмивки на хората; тотална липса на всякаква суета и умение да се живее свободно. Емоциите след тези два дни за мен са изключително наситени и бурни. И си давам сметка колко „ограбени“ понякога сме ние – съвременните хора на високите технологии…

Нашият маршрут

Първата спирка по пътя на нашето приключение е Античният театър в град Ел Джем. Впечатляващ римски амфитеатър и арена на гладиаторски битки. Капацитетът му от 35 000 души го прави третия по големина римски амфитеатър в света след Колизеума в Рим и театъра в Капуа.

Пътувайки на юг, маршрутът преминава през град Сфакс – главен пристанищен град, към град Матмата (Matmâta) – малък, изключително впечатляващ берберски град. Берберите са коренното население на Северна Африка, като в Тунис днес те са само около 2% от населението. Наричани са „свободните хора“. Заселили се в трудно достъпни райони, берберите живеят по своите закони и правила, отказали дори да притежават паспорти. Някои от тях, разбира се, с времето са се смесили с местното население.

Берберските селища, издълбани в пясъчните скалисти склонове на градчето Матмата, са истинско доказателство за неизчерпаемите човешки възможности за оцеляване, способността му да се приспособява към безпощадните условия на природата и да ги превръща в предимство. Меката глинеста почва е перфектната изолация, спасяваща стопаните на тези къщи от безпощадната горещина на пустинята. Гостоприемството на тези хора е прословуто. Усмихнати и дружелюбни, домакините отварят вратите си за туристи, което им дава възможност за припечелване на някой друг динар към скромния семеен бюджет (кой колкото прецени оставя, ако желае), посрещайки ги с топла питка с ароматен зехтин и мед. Изненадващо е, че тези селища се обитават от берберските племена и до днес. Тук те намират своята свобода.

Обядът ни включваше типични берберски ястия.

Brik – предястие или леко ястие, приготвено с много тънки кръгли кори и пълнеж от яйце и магданоз. В много случаи се прибавя риба тон и лук, които са предварително запържени. С голям майсторлък сгънатата на полумесец кора, в средата на която е поставена плънката със суровото яйце, се приплъзва в сгорещена мазнина и се пържи на маслена баня.

Кускус със зеленчуци – това е ястие, което се яде буквално всеки ден в Тунис. Приготвя се със зеленчуци и различни видове месо. Готвенето е в специален съд на два етажа. Отдолу се варят месото и зеленчуците, а отгоре кускусът – на пара. Цяло агне с кускус е задължителното ястие за сватбените празненства.

В арабската кухня много често се използва паста от люти червени чушки – т.нар. „хариса“. В състава на лютия сос влизат освен люти червени чушки, и чесън, кориандър, кимион и сол.

Tunisian Fricassee (Fricassé) – тунизийското фрикасе е подобно на поничка, която е с пълнеж от сварени картофи, нарязани на кубчета, риба тон, хариса, кисели краставички, маслини, твърдо сварени яйца. Историята за създаването на този сандвич е следната. Една еврейка очаквала гости и приготвила по-голямо количество тесто за хляб. Гостите обаче не дошли и тестото останало. Като една добра домакиня жената се замислила как да оползотвори тестото. Направила го на топки, които изпържила в масло, разрязала по средата и напълнила с продукти, които имала в хладилника. С тези малки сандвичи почерпила съседите си. Хората били изненадани от новата рецепта, харесали я и започнали да я приготвят в домовете си. В началото наричали тези сандвичи еврейски хлебчета, но по-късно ги кръстили „фрикасе“ от френски. Тези малки сандвичи се предлагат в Тунис като улична храна, а също и на плажа.

Сахара

Да яздиш камила сред пясъчните дюни е страхотно и различно преживяване. В продължение на около един час пред себе си виждаш пясък, пясък и само пясък. Океан от златен фин пясък. Животните, с непоколебимо спокойствие, високо вдигната глава и грациозност, разхождат своите „гости“ из необятната шир на своя дом. Децата се впуснаха в това предизвикателство.

Трудно е да се разпознаеш в “аутфита” за разходка в пустинята

Денят завършва със залез в пустинята, сякаш е на ръка разстояние. С една дума безметежност…

Ден 2: Езерото Шот ел Джерид

Вълнуващо е да се събудиш в 3:00 ч. с очакване за приключение. Невероятно е усещането да посрещнеш изгрева в пустинята, стъпил върху пресъхналото солено езеро Шот ел Джерид (Chott El Djerid). Вятърът брули лицето ти, хоризонтът разделя безкрайността на небето и земята, под краката си усещаш вцепенената солена повърхност. Жестока красота! 

Площта на езерото е около 7 700 км², а пейзажът е наистина от друга планета.

Неслучайно създателите на култовия филм „Междузвездни войни“ са избрали това неземно кътче, за да пресъздадат повърхността на измислената планета Татуин (Tatooine). Малките перлички сол проблясват на току-що пробуждащото се слънце, готово да прегърне тази част на Земята.

Оазис “Chebika”

Друго прекрасно място по пътя на нашето приключение е оазисът „Шебика(Chebika), разположен в подножието на планината Джебел ел Негеб. Днес в този град живеят само няколкостотин души. Много сцени от популярния филм „Английският пациент“ са заснети в тази област.

Пустинно сафари

Идва моментът за нашето пустинно сафари, което определено вдигна адреналина ни. Несравнимо е усещането да се носиш с висока скорост сред безвремието на пустинята в компанията на свободно разхождащи се камили, виждащи се в далечината. Умелите дрифтове на шофьорите на джипове по пясъчните дюни създават изживяване на високи обороти.

Крайната спирка в пустинята е снимачната площадка на „Междузвездни войни“ със запазени декори, които са превърнати в туристическа атракция.

Последната точка от двудневното ни приключение в Сахара е град Кайруан. Кайруан е четвъртият свещен град за мюсюлманите след Мека, Медина и Йерусалим. Тук е построена първата джамия в Африка.

Незабравими два дни от тази част на приключението Тунис…

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply