Uncategorized

Брик (Brik; بريك)

Тунис в чиния е също толкова слънчев, цветен, контрастен и запомнящ се, както всичко останало в тази страна. Изящно изрисуваните керамични чинии, красиво изпъстрени с геометрични шарки в традиционното зелено и жълто, правят представянето на ястието също толкова впечатляващо, колкото и приготвянето му.

Брик е ястие, което е наследство от кулинарната традиция на берберите. Сервира се като предястие или улична храна. Представлява вид пържени банички, приготвени от тънки кори, наречени „malsouka“ и пълнеж, най-често от риба тон, магданоз, пресен лук и яйце с течен жълтък. Към плънката може да се добави и малко хариса, за да придобие типичния пикантен вкус за тази част от света.

Необходими продукти:

За корите:

100 гр. брашно тип „самолина“

200 мл. вода

½ ч. л. сол

1 с. л. олио

1 с. л. царевично нишесте

За плънката:

Яйца – по едно за всяка кора

Риба тон

Магданоз

Перца пресен лук

Начин на приготвяне:

От продуктите за тестото се замесва рядко палачинково тесто. На котлон се слага тиган с незалепващо покритие (за палачинки), който се загрява. Степента на огъня се намалява (в моя случай от 9-та степен намалих на 6) и с помощта на четка се оформят много тънки кори. Корите се пекат само от едната страна. Като променят цвета си се отлепват внимателно и се преместват в чиния. Съхраняват се покрити с фолио за свежо съхранение, за да не изсъхват.

За повече удобство при пълненето, всяка кора се поставя в дълбока чиния. В средата се слага плънка от риба тон, ситно нарязан магданоз, перца от пресен лук и накрая се чуква яйцето.

Моята интерпретация - Мини Брик с пъдпъдъче яйце

Подправя се със сол, черен пипер или хариса. Загъва се на две и се пържи в маслена баня от двете страни.

Мини Брик с пъдпъдъче яйце
Мини Брик с пъдпъдъче яйце

Брикът се сервира със свежа салата.

Previous Story
Next Story

No Comments

Leave a Reply