Пътуване

Италия – Емилия-Романя, Част 2 – Модена и Маранело

Модена е малко градче само на 30 мин. с влакче от Болоня. Очарова със средновековна архитектура, красиви площади, тесни кокетни улички. В центъра на Piazza Grande се издига величествената Катедрала на Модена. Красивата сграда в романски стил е сърцето на града. Катедралата, готическата камбанария, наречена Torre della Ghirlandina и площадът, където се намират тези паметници са обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

От кулинарна гледна точка Модена е разпознаваема с известния балсамов оцет, Aceto Balsamico di Modena, с деликатен аромат и хармонична киселинност. Произвежда се още от времето на Римската империя, при строги стандарти за качество, силно регулирани от правителството, а рецептата се пази съхранена до днес. Този продукт може да отлежава до 50 години в дървени бъчви.

В Модена е живял великият тенор Лучано Павароти, чиято къща е отворена като музей, но остава в списъка ни за следващото пътуване.

Денят, прекаран в Модена за нас беше с код „червено“. Изцяло посветен на невероятните състезателни автомобили Ferrari. Лукс, елегантност, страст, безумна скорост, хъс, гениалност… Всичко това е вплетено в марката Ферари. Нейният създател е не само родом от този град, но през годините става част от градската митология.

Къщата на Enzo Ferrari разказва историята за борбения дух и ентусиазма на гениалния създател на легендарните автомобили.

Другият музей, посветен на марката Ferrari е в градчето Маранело, само на 20 км. от Модена. Между двата музея се движи шатъл, в определени часове. В официалния сайт на Ferrari има предложения за различни комбинирани билети.

В Museo Ferrary са изложени не само автомобили, но и награди, снимки, исторически предмети, свързани с грандиозната индустрия на Ферари. Спектакълът на технологичните иновации представя начинът по който състезателните автомобили се пренасят от пистата на шосето в градска среда.

Само на 300 м е фабриката, която работи с пълна сила до днес и ресторантът, в който е обядвал Енцо Ферари.

Не случайно районът около Модена се нарича италианската долина на супер колите и моторите. Само в радиус от 50 км можем да се потопим в света на известните италиански автомобили. Освен музеите на Ферари тук са и Музеят на Alfa Romeo в Арезе; Музеят Collezione Umberto Panini в Модена – съхраняваш историята на Maserati; Музеят на Ferruccio Lamborghini до Болоня; Музеят и фабриката на Lamborghini; Музеят на Ducati в Болоня; Музеят и фабриката на Pagani в Сан Чезарио сул Панаро. Истински рай за хората с бензин в кръвта.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply