Пътуване

Италия – Емилия-Романя, Част 1-Болоня

Италия има магична притегателна сила за всеки турист. Прекрасна природа, богато културно историческо и архитектурно наследство, изкуство, забележителности, уют, романтика, вкус… Тя е земя на шедьоври.

Страната на пицата и пастата (съществуват около 140 вида паста), на виолончелото, пианото и цигулката; на едни от най-популярните сирена в света: моцарела, маскарпоне, пармезан, горгонзола, рикота; на най-известните и престижни модни брандове – Gucci, Giorgio Armani, Prada, Valentino, Ferre, Fendi, Salvatore Ferragamo; на едни от най-известните спортни автомобили в света – Ferrari, Lamborghini, Maserati; родината на Европейския Ренесанс, на едни от най-известните художници в световен мащаб: Леонардо да Винчи, Донатело, Микеланджело, Караваджо, Ботичели; на велики личности като Галилео Галилей, роден в Пиза, Архимед – в Сицилия, Лучано Павароти – в Модена, Америко Веспучи, Христофор Колумб, Марко Поло. Списъкът е дълъг. Тук има за всеки ценител по много.

Интересен е фактът, че името на страната буквално означава „земя на телета“. Произхожда от гръцкото „italos“, както е бил наричан първоначално само районът на Калабрия. Племената, които населявали Северна Италия, приели бика за свой символ.

За времето на нашето пътуване посетихме четири града в район Емилия-Романя и всеки от тях беше толкова уникален и различен, със собствен облик и атмосфера. Този район е известен с богатите си кулинарни традиции и се смята за гастрономическото сърце на страната.

Емилия-Романя е родното място на известното по света сирене Пармиджано-Реджано (Пармезан). Провинциите Парма, Реджо и Емилия Романя от много години насам имат законово право да го произвеждат. Майсторите на пармезан стриктно следват непроменената технология и вековните традиции за производство на това изключително богато на вкус и аромат сирене.

Болоня е столицата на район Емилия -Романя.

Сосът „Болонезе“ произхожда точно от тук. „Суго Болонезе“ е гъст, доматен сос със смляно месо, известен още като „рагу“, любим на местните хора. Приготвя се бавно от лук, целина и морков, различни видове мляно или ситно нарязано говеждо месо, често с малки количества тлъсто свинско месо. Добавят се малко вино, мляко и не голямо количество доматен концентрат или домати, като ястието след това се оставя леко да къкри, за да се получи гъст сос.

Той е добавка на голяма част от вкусната храна на местните.

Най-известният вид паста са талятелите и тортелините. Обикновено се поднася със сос болонезе – Tagliatelle con ragù alla bolognese.

Green Lasagna with Ragù alla Bolognese, приготвяна със спанак и доматен сос „болонезе“, лазанята е тясно свързана със съвременна Болоня, но проследява произхода си от римско време.

Tortellini – ръчно изработени макарони, които се пълнят със свинско филе, шунка, салам мортадела, сирене пармиджано, яйца и индийско орехче и се сервират в гъст бульон или със сос от сирена.

Болоня е известна и със своите деликатеси от свинско месо – “мортадела ди Болоня”

Тестените изделия безспорно са любимата храна в кухнята на Емилия-Романа, но хлябът също е популярен. Прясно изпечени рулца, известни като “coppiette”, могат да бъдат намерени навсякъде. Местните плоски хлябове могат да се купят във всеки регион.

И още италиански вкусотии …

Болоня, сама по себе си, е град-забележителност. Тя е известна като градът на арките/аркадите или т.нар. портици (Portici di Bologna). Аркадите са построени по времето, когато в града е имало много студенти, които са се нуждаели от общежития. Така било взето решение към фасадите на сградите да бъдат пристроени помещения за студентите. Днес тези аркади са около 40 км, като придават величие на града и чудесно предпазват хората от жаркото слънце и дъждовните дни. През 2021 г. арките на Болоня са обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Старата частна Болоня е истинско архитектурно и културно откритие.

Basilica Di Santo Stefano

В самия център се намира площада на града „Пиаца Маджоре“ с католическата катедрала „Сан Петрино“. Известен е с красивите си ранно-ренесансови фрески и най-стария орган в Италия. В близост е разположен площад „Нептун“ с красив едноименен фонтан.

В топлите летни дни на нашето посещение площадът всяка вечер се превръщаше в открита сцена на лятно кино. Стотици хора обсипваха площада и се наслаждаваха на стари черно-бели филми, комбинирайки традиционния аперитив.

Символ на града са двете кули (Torri di Bologna) – Garisenda (48 m) и Asinelli (97 m), построени в началото на 12-ти век от две известни фамилии, за да покажат своето влияние, богатство и престиж. Кулата “Азинели” е отворена за посетители и е истинско предизвикателство. Изкачването до върха на кулата става по тесни дървени стълби, които са 498 на брой. На върха ѝ се открива величествена гледка към целия град.

В Болоня се намира най-старият университет в Европа – „The University of Bologna“, основан през 1088 г.

Разходката до връх Сан Лука е истински вълнуващо. До него се стига, преминавайки през 666 аркади в продължение на 4,9 км от центъра на града. Но всяка крачка си заслужава, тъй като на върха величествено се издига Светилището на Мадоната от Сан Лука.

На връщане се придвижихме с влакче до площад Маджоре.

В Болоня всяка година се организират редица фестивали. Поводът за нашето пътуване беше KNOTFEST ITALY 2023 и част от групата прекара 12 часа на открито под жаркото слънце в Parco Nord Bologna, за да се насладят на любимите си метъл банди. Истински фенове!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply