Коледа,Празник,Ядки

Карамелизирани ядки с дъх на Коледа

Обичам това време от годината, изпълнено с уют, пленяващи аромати и искрена обич. Притихваме смирени, щедри и добри. Завръщаме се в детството, за да повярваме в Коледните чудеса. Чудото да бъдем по-добри, да прегърнем по-силно, да изречем най-красивите думи, да простим, да дарим надежда на себе си и хората около нас. Времето, в което да разкажем своята вълшебна приказка, загледани в игривите огънчета в камината, да отговорим на нетърпеливите детски въпроси, да спрем за миг времето на забързаното ни ежедневие, да благодарим! Време, в което с носталгия отваряме старите тетрадки на баба, за да поканим най-любимите ястия, тези приготвени с отдаденост и любов.

Магията да ухае на дом!

Първата рецепта от поредицата, посветена на Рождество, е тази за вкусни карамелизирани ядки с коледни подправки. Чудесни са! Можем да подберем любимите си ядки и коледни аромати.

Декември е. Започваме!

Необходими продукти:

160 грама сурови ядки – орехи, лешници, бадеми, кашу, пекан и други, по желание

30 грама бяла захар

30 грама кафява захар

2 супени лъжици мед

3 супени лъжици вода

40 грама масло

1 чаена лъжичка канела

Ванилия

По ½ чаена лъжичка джинджифил на прах и настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне:

В подходящ съд, с незалепващо покритие, се смесват всички продукти, без ядките: захар, мед, масло, вода, подправките. Слага се на умерен огън. Необходимо е сместа да поври, като се бърка, водата да се изпари и да се получава светъл карамел. Карамелът не трябва да прегаря, тъй като горчи. Прибавят се ядките. Енергично се разбърква за минута-две и се сваля от котлона. Карамелените ядки се изсипват върху хартия за печене и се разстилат на тънък слой. Оставят се да се охладят напълно. След това се начупват на отделни ядки.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply