Тестени изделия

На гости с ароматен хляб в “Кухнята на Толик”

Имам удоволствието да ви представя неочакваното ми гостуване в „Кухнята на Толик“. Едно пъстро и позитивно местенце, изпълнено с креативността и вкусните предложения на създателя му. Благодаря на Анатолий Попов-Толик за поканата и новата доза вдъхновение! Ето и разговорът ми с Толик тук.

Рецептата, която приготвих специално за случая, е ароматен домашен хляб с брашно от лимец, ръжено и бяло брашно. Втасването е продължително, но си заслужава търпението.

Хляб с три вида брашно в чугунена тенджера

Необходими продукти:

100 грама брашно от лимец

100 грама ръжено брашно

300 грама бяло брашно

3 грама суха мая

1 чаена лъжичка сол

400 милилитра вода

Начин на приготвяне:

Трите вида брашно се пресяват в купа. Добавя се маята и солта. Сухата смес се разбърква добре. Долива се водата и продуктите се разбъркват до образуване на лепкаво тесто. Тестото не се меси, а само се бърка на ръка. Купата се покрива с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за да престои около 12-24 часа. След като тестото е минало процеса на бавна ферментация се изважда от хладилника и се поставя върху набрашнен плот. Леко се примесва, отгоре се поръсва с брашно и се покрива с кърпа. Оставя се да удвои обема си за около час. Фурната се загрява на 200 градуса, като в нея се поставя и празната чугунена тенджера, покрита с капак. Втасалото тесто се оформя на топка и се прехвърля в топлата тенджера. Поръсва се отгоре с малко брашно и върху хляба се правят прорези с остър нож в желаната форма. Слага се капакът и тенджерата се връща във фурната. Хлябът се пече около 30 минути, след което капакът се маха и се допича още 15 минути. Преди да се нареже, хлябът се оставя да се охлади.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply