Пътуване

Дубай-приказката на Шехерезада в модерен прочит

Дубай е приказка, в която всяка човешка фантазия придобива реално изражение. Магични сътворения на човешкия ум и ръка. Вълшебен оазис върху сурови природни условия. Тук всичко се измерва с „най“ – най-високата сграда в света, най-модерните хотели и небостъргачи с най-авангардната архитектура, най-големият светещ фонтан в света, най-големият магазин за златни бижута, най-голямата цветна градина в света, вписана в рекордите на Гинес и всичко това в средата на пустинята. Това е неоспоримо доказателство за технологичния връх на арабската цивилизация. Райско кътче от бъдещето.

Първите ми впечатления бяха от нощния Дубай, тъй като полетът ни беше късен. След кацане на летището се озовахме на огромна опашка за таксита, която точно за пет минути се „стопи“. Всичко е организирано. Такситата спират на няколко редици, а любезни разпределители те насочват в кое такси да отидеш. Всички таксита са с еднакви тарифи, с изключение на лимузините, които могат да се вземат на отделна опашка. Еднакво брандирани, отличаващи се само по различния цвят на покривите на колите – червен, син, зелен и жълт. Шофьорите са с еднакви униформи, но с различни пагони на ризите, съвпадащи с цвета на тавана на таксито. Първоначалната такса на дневната тарифа е 5 дирхами, а нощната стартира от 9 АЕD.

След като се качихме в таксито, то буквално полетя по многолентовия булевард „Шейх Зайед Роуд”. От двете му страни човек може да се наслади на истинско светлинно шоу в движение.

В Дубай транспортът е добре организиран. Може са се ползва метро, автобус, а най-предпочитани са такситата, тъй като цените за километър са ниски. Спирките са климатизирани.

Най-удачният вариант да се разгледат повече забележителности, за ограничено време и заедно с това да си осигурите транспорт, е да се включите в Hop On – Hop Off City Sightseeing екскурзия на една от двете най-известни фирми, предлагащи различни пакети и бонуси към тях – CitySightseeing Dubai и BigBus Dubai. Тези двуетажни туристически автобусчета са много удобни. Движат се по няколко “цветни” линии – червена, синя, жълта, зелена (осигуряваща круизите) и розова. На всяка една спирка може да се слезе, да се обиколи наоколо и да се хване следващото бусче. Осигурява се вода и екскурзоводна беседа на 13 езика. Взимаш си слушалки, избираш си език и слушаш, докато правиш снимки и разглеждаш.

Тук мога да споделя нашия опит. Резервацията на хотела я направихме от booking.com и от там получихме код за отстъпка за част от развлеченията. За 240 дирхами си взехме тридневен билет за City Sightseeing Dubai, което ни осигури допълнително безплатно: посещение на аквариума и подводната зоологическа градина (Dubai Aquarium&Underwater Zoo) в Dubai Mall, вход за посещение на Dubai Museum, пешеходна обиколка, Creek Dhow cruise, отстъпка в Costa кафе, нощната обиколка и едночасова обиколка с лодка на палмовия остров Palm Jumeirah Cruis.

Двете основни спирки на туристическите автобуси са Dubai Mall и Mall of the Emirates, където се прави и трансфера между различните линии. Добра идея е да се резервира хотел в близост до тях и по този начин максимално може да се оптимизира транспорта. Също от опит мога да споделя, че не си заслужава да се отделя време на старата част на града и различните пазари (souk), които са там. Достатъчно впечатление човек може да придобие като направи обиколката и разгледа тази част на града от автобусчето. Алтернатива е да се посети Музея на Дубай, намиращ се в тази част.

Dubai Museum

Тук контрастът е забележителен. Тесни улици и стари жилищни сгради. Особено разочарована бях от посещението си на пазара на подправките или т.нар. Old Souk, който си бях набелязала специално и очаквах нещо много интересно и впечатляващо. Още от първата сергия започват да те дърпат, ама буквално, и да ти слагат подправки в ръцете с подканата да ги разпознаеш. Няма „откачане“, колкото и любезно да се опитваш да им откажеш. Никъде няма първоначално обявени цени. Няма как да разгледаш на спокойствие, защото ако успееш да тръгнеш, то от другата сергия веднага започват да ти предлагат отново. Накрая, когато решихме да вземем някои от непознатите за мен подправки, за около 300-400 грама ни обявиха цена от 550 дирхами (около 245 лв!). Естествено, много вежливо, продавачът започна да ни предлага отстъпки “само за нас и само сега”, като стигна до 100 дирхами! Само за сравнение, същите подправки са в пъти по-евтини в Карфур. Например, Gram Masala, която е една от най-скъпите подправки, в Карфур се предлага за 80 дирхами (около 35 лв.) за килограм !!! Другите са в порядъка от 20-30 дирхами за килограм! Разликата е колосална! Бъдете много внимателни!!! Същото се отнася и за сувенирите. Най-добре е да се закупят от моловете, където има малки сувенирни магазини и галерии с цени и ненатрапчиво предлагане. На други места също има типичните им пазари Souk, но по-цивилизовани. Souk може да посетите в Dubai Mall, до фонтаните пред мола и на други места.

Old Souk

Но да се върнем на впечатляващата страна на Дубай.

Естествено, първо се насочихме към гиганта Бурж Халифа (Burj Khalifa) – най-високата сграда за момента в света (828 м). В това чудо на човешкото майсторство се помещават луксозни апартаменти, офиси и дизайнерския хотел „Армани“. Има обособени и тераси за наблюдение на няколко нива. За да се качите на небостъргача, е необходимо предварително да направите резервация онлайн или на място в Дубай Мол.

Burj Khalifa

Dubai Mall е един от най-големите търговски центрове в света. Спокойно човек може да изкара цяла седмица, за да обходи всичко.

Тук се намира и Аквариумът с над 33 000 морски обитатели. Всеки може да се полюбува на лежерно плуващите акули, риби меч, скатове и други обитатели през огромната витрина, която е включена в Книгата на рекордите “Гинес” като най-големия акрилен панел в света.

Непосредствено пред мола се намират танцуващите фонтани. Фонтаните са една от най-големите атракции в Дубай. Дължината им е 275 метра, а струята вода, която изстрелват, е с височина до 150 метра, което ги прави най-високите фонтани в света. Всяка вечер от 18:00 ч. до 22:00 ч., на всеки 30 минути, се организира впечатляващо звуково-светлинно шоу в различен стил. От типично арабско звучене до класика с цигулки, които се редуват.

Около езерото с фонтаните са подредени заведения, в които човек може да опита различен вид кухня и да посети типичния souk.

С жълтата автобусна линия се отправихме към района Дубай Марина, който е истински лукс в пустинята. Това е най-новата и модерна част от Дубай с комплекс от яхтено пристанище и небостъргачи – жилищни сгради, офис сгради и хотели. Все още незавършен в пълния си вид квартал. Когато бъде напълно завършен, броят на кулите ще наброява над 200.

Тук се извисява и най-високата “усукана” сграда в света – Cayan Tower. Сградата е усукана на 900 по подобие на сградата Turning Torso в Малмьо (Швеция). Висока е 310 м и има 75 етажа.

От тук направихме обиколка на Палмовия остров по вода, но цялото му великолепие се разкрива само от въздуха.

Изкуствено създаденият остров с форма на палма (The Palm Jumeirah) е поредното доказателство за безграничните човешките възможности. Палмата е проектирана със 17 полуострова, оформени като палмови листа, върху които са построени вили, апартаменти, хотели. Тук е и приказният хотел “Атлантис” (Atlantis The Palm Hotel), кръстен на потъналия остров Атлантида. В хотела е обособен специален вход за туристи, с достъп до заведения, магазини и различни атракции, като плуване с делфини в плитки или в дълбоки води.

Със сигурност всеки е виждал (дори на снимка) и чувал за един от символите на Дубай – хотел с форма на корабно платно, построен на един от изкуствените острови. Хотел “Бурж ал Араб” (Burj Al Arab) е супер луксозен, седем звезден хотел. Елегантният му подводен ресторант “Ал Махара” (Al Mahara) е носител на 3 звезди Мишлен (Michelin) за кулинарно майсторство.

Градините на Дубай – Dubai Miracle garden. Не е за вярване, че най-голямата цветна градина е в пустинята! Четири километра алеи и един километър цветна стена. Изящни цветни композиции в различни форми, които се сменят няколко пъти годишно. Това, което видяхме не може да се опише с думи.

Mall of the Emirates е вторият най-известен мол в града след Дубай Мол. Най-голямата му забележителност е единствената в света закрита ски писта.

За последния ден си оставихме страхотното изживяване от Desert Safari – сафари в пустинята. Екстремното пътуване с джип из пясъчните дюни е истинско приключение, завършващо с вечеря в бедуинско селище. Барбекю, танцова програма, рисунки с кана, яздене на камила, пързаляне по пясъка, снимки с арабски дрехи, сокол и какво ли още не те пренася в арабската действителност.

Това пътуване си остава с отворен край. Със сигурност ще отидем отново!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply