Пътуване

Ротердам, Холандия

Rotterdam, Netherlands

Вторият по големина град в Холандия е един истински метропол. Градът има съвременна, модерна и иновативна визия. Излъчването на Ротердам не е типично за холандски град. Тук всичко е различно. Усещането е, че си някъде в сърцето на мега бизнеса като Ню Йорк, Манхатън или Лондон. Динамика те обгръща още при първата среща. Изцяло новия си облик градът получава след Втората световна война, когато пораженията са изключително сериозни. Ротердам е бомбардиран и почти изцяло унищожен. Сградите са построени изцяло в нов, модерен и съвременен стил. Това дава началото на едно ново строителство с високи, забележителни и супер модерни постройки.

До 2004 г., в продължение на 60 години, пристанището на Ротердам е било най-голямото в целия свят. Днес е на четвърто място след азиатските пристанища Шанхай, Сингапур и Нингво.

Не е нужно да отидеш в Ротердам с предварително начертан план за разходка. Тук атракциите са навсякъде, просто изникват пред очите ти.

Символ на града е Erasmusbrug – Мостът Еразъм, който свързва северната и южната му част. На юг са изградени едни от най-високите, красиви и модерни постройки в Холандия. Този район е т.нар. „sky line“ на Ротердам.

Местните жители наричат високия 139 метра пилон на моста „Лебеда“. Тук се организират зрелищни събития, заря, концерти.

Erasmusbrug

Прекосявайки моста пред нас се открива зелена алея, криволичеща покрай пристанището и …нова атракция – Плаващи павилиони. Известен е фактът, че 26% от територията на Холандия се намира под морското равнище. В усилията си да посрещне предизвикателствата на климатичните промени и повишаването на морското равнище, Ротердам започва строеж на плаващи сгради. Пилотният проект се нарича “Плаващ павилион” и се състои от 3 свързани полукълба, които приличат на балони.

Дърветата също плават!

Друга уникална забележителност в Ротердам са Kubuswoningen – Кубичните къщи. Един авангарден архитектурен обект, който представлява комплекс от иновативни сгради, разположени над пешеходен мост. Ротираните кубове са свързани помежду си, а стените и прозорците им са с наклон 54,7 градуса.

Архитект на Kubuswoningen е Пиет Блум. Творец с изявено усещане към предизвикателства. Неговите разбирания поставят пространственото усещане пред функционалността. В авангардния му проект първоначално били включени 55 къщи, от които са построени 39.

Негово е и творението на 13-етажна апартаментна сграда, която напомня по форма на молив,

както и комплекс от сгради, които рамкират вътрешния двор. Били предвидени търговски зони, паркинг и два „супер куба“, които първоначално имали функция на училище за архитектура и търговски център. Вторият никога не бил довършен.

Кубичните къщи се намират в близост до най-старото пристанище в Ротердам – Oude Haven. Старото пристанище е място, където времето може да се забави, да се насладим на приятна гледка, релакс, приятелски разговори, наслаждавайки се на вкусна храна и разнообразни напитки. Масичките и столчетата са подредени терасообразно с изглед към водата.

Old harbor

Weimar hotel today

Old hotel Weimar

Old hotel Weimar

T. G. Masaryk Monument

В списъка с архитектурни чудатости се включва и Футуристичният закрит пазар –MarktHal, точно срещу Кубичните къщи.

 

MarktHal

https://markthalrotterdam.nl/

https://www.markthal.nl/en/story-of-the-building

Markthal Rotterdam е първият закрит пазар в Холандия, официално открит от кралица Максима на 1 октомври 2014 година. Пазар, с размерите на футболно игрище (11 000 м2), където пазаруването е истинско преживяване.

Красива, цветна арка, покриваща безупречно подредени 96 щанда, на които се предлага изобилие от пресни продукти: сирена, шоколадови и сладкарски произведения, цветя, плодове, зеленчуци, риба, подправки, месни деликатеси и други специалитети. Но това не е всичко, тук се простират още 228 апартамента, 20 магазина и ресторанта, 1200 паркоместа, офис пространства, готварско училище.

Апартаментите отговарят на стриктните холандски закони, относно осветеността на помещенията с естествена дневна светлина. Всички стаи, които се нуждаят от естествена светлина, се намират от външната страна на сградата. Кухните, трапезариите и помещенията за съхранение се намират от страната на пазара, като е установена връзка с него. Предната и задната част са покрити с гъвкава окачена фасада, позволяваща максимална прозрачност и минимална конструкция, която е най-голямата по рода си в Европа. Щастливците, които могат да си позволят апартамент от 101 м2 в тази приказна сграда е необходимо да заплатят сумата от 276 000 €.

Изненадващо съчетание на архитектура, храна, отдих, работа и живот. Комбинация от местни производители и добре познати имена като El Bali, Monsieur Saucisson, Le Perron, Sumo и Jamie’s Italian. Едно впечатляващо кулинарно пътешествие. Невероятно място!

Няколко пъти минахме покрай тази сграда, когато беше затворена. Възхищавахме се на причудливата ѝ форма и конструкция, но за миг не ми мина през ума, че това може да бъде закрит пазар, от типа на нашите Хали. Супер модерна и впечатляваща архитектура, екстравагантно сътворена от стъкло и пъстри 3D стенописи с плодове, зеленчуци и други хранителни продукти. Уникално!

Съвсем заслужено Markthal има множество награди:

 • GCSC Award for European Innovation 2016, DE
 • Rotterdam Architecture Award 2015, NL
 • MIPIM Award for Best Shopping Centre, FR
 • NEPROM Prize for Best Urban Development, NL
 • NRW Jaarprijs for Best Retail Building in the Netherlands, NL
 • WAN Mixed Use Award, UK
 • Dutch Public Archaeology Award 2015, NL – for Time Stair
 • Dutch National Building Award 2015, NL – for Cablenet Facade
 • Rotterdam Marketing Award, NL – Winy Maas and Hans Schröder
 • ESPA Standard Award, 2014, NL – for underground car park
 • ESPA Gold Award, 2015, NL – for underground car park
 • European Parking Award, Best New Parking Structure, 2015, NL – for underground car park
 • Finalist ArchDaily Building of the Year Awards
 • Benelux Trophy for Thermal Galvanization, Characteristic Steel Elements, NL – for Cablenet Facade
 • MAPIC Best Retail Urban Project Award 2015, FR

Една от известните забележителности на Ротердам е кулата Евромаст (Euromast), която видяхме в далечина и със сигурност ще посетим следващия път.

По стечение на обстоятелствата имахме честта да сме гости на Морския музей, в който беше организирано специално мероприятие, тъй като пътуването ни до Ротердам беше свързано с работа. Създаден през 1873 г., Морският музей е посветен на военноморската история. Вътре в него могат да се видят големи колекции с макети на кораби, картини, карти. Кратки видео клипчета, споделят ежедневието, емоциите, предимствата, свободата на цели семейства, живеещи на плавателни съдове във водата. Една от основните атракции е корабът HNLMS Buffel, който се намира до музея в пристанището.

В Ротердам освен с обичайните видове транспорт може спокойно да си вземете такси или бус по вода (water taxi and water bus). Хората чакат като на автобусна спирка на определени места, а водните таксита по нищо не отстъпват на познатия в нашите ширини „таксиметров“ стил на управление. Носят се с бясна скорост по водата, завоите се взимат рязко и със силен наклон на една страна. Сигурно е преживяване с доста адреналин.

Пристигането ни в Ротердам на 14.05.2017 г. случайно съвпадна с последния кръг на Ередивизие. Сериозни агитки на футболния отбор Фейенорд скандираха и пееха песни, в подкрепа на любимия си отбор. Навсякъде полицията охраняваше и напътстваше тълпата. Никъде не видях грозни сцени на побой, пияни фенове или безредици. Жени, деца, младежи в приповдигната настроение се придвижваха към стадиона. От време на време се чуваха бомбички и се виждаха цветни димни фойерверки. След като домакините се наложиха с 3:1 над Херкалес, Фейенорд спечели титлата в Холандия след 18-годишно чакане.

На следващия ден целият град празнуваше. Децата не учеха, магазините не работеха. В небето прелитаха самолети със знамена и транспаранти: Фейенорд шампион. Беше организиран и голям концерт. Почти на всеки балкон се вееше знамето на шампионите.

Голяма радост!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply