Пътуване,Тестени изделия

Гауда, Холандия и домашни хлебчета с гауда

GOUDA, Netherlands

Когато някой каже „гауда“, веднага правим асоциация със сиренето Гауда.

Гауда или “хауда” (както го произнасят на холандски) е не само световно известно твърдо холандско сирене, но и име на емблематичния град, намиращ се в близост до Ротердам. Град-емблема, скътал в малките си калдъръмени улички традиционния холандски дух, гостоприемство, история… Старинни сгради, красиви канали, езера и много, много цветя и зеленина. Чаровно привличане за една вълшебна приказка с вкус на ароматно сирене.

През ХVІІ век градчето Гауда става местния център на търговията със сирена, които са се правили в околните селца и ферми още от VІ век. Затова те взели и името му.

Още на гарата можеш да разбереш, че си в Холандия по наредените на два етажа колела, чакащи своите притежатели, които вероятно всяка сутрин отиват на работа до големите бизнес градове, недалеч от градчето, с бързите, чисти и удобни влакове. От тук си само на около 20 минутки до Ротердам и Хага, час до Амстердам и Брюксел, и около 3 часа до Париж. Живееш в цялото спокойствие, уют и безгрижие на малкия град, а работиш в модерните бизнес градове. Мечта!

Първо впечатление тук ми направиха кокетните къщи в един и същи стил, с облицовка от червени и сиви тухлички. Подредени една до друга, с опрени сякаш рамене. Грижовно аранжирани цветни композиции, перфектно подрязани храстчета, семпли градински декорации пред всяка една от тях. Входните врати са направо от улицата, а прозорците – открити. Животът тук е отворена книга. Чак ти става неудобно, че неволно поглеждаш в домовете на хората. Още от миналото е останала традицията прозорците да са открити, когато моряците отплавали към далечни страни и оставяли своите съпруги сами. Жената показвала честността си като махала пердетата и демонстрирала пред обществото преданост към своя любим.

Our friends Karin and Hans with theirs sons. Many thanks for the wonderful bicycle tour around Gouda and your hospitality!

Според историческите данни, градът получава името Гауда от фамилията Ван дер Гауде (Van der Goude), чийто замък се простирал по тези земи през Средновековието. По-късно защитата на града е поета от замъка Гауда, а едноименното селище става част от търговския път, свързващ Фландрия и Франция с Холандия и Балтийско море. През 1272 г. Флорис V, граф на Холандия, дава градски права на важното в търговско отношение селище.

В сърцето на града се намира малък площад, в центъра на който се издига готическата сграда на Кметството. Това е една от най-старите сгради в Нидерландия, построена 1448 г., след почти цялото й унищожаване от голям пожар през 1438 г.

Town Hall

На дясната фасада на сградата е поставен марионетен часовник (carillon), чиято централна фигура е граф Флорис V. На всеки половин час фигурките танцуват, като представят получаването на градските права от графа.

На площада пред Кметството, всеки четвъртък в периода от 6 април до 31 август от 10-12,30 ч., се провежда Пазарът на сиренето GOUDA KAASMARKT. Този пазар датира от 1395 година. Това не е просто пазар на сирена, а уникален спектакъл, пресъздаващ исторически сцени – докарването на питите сирене с каручки от производителите, определяне на изкупните цени от независим оценител и договаряне на цената, традиционните танци. Продавачът и купувачът размахват ръце отгоре-надолу и обратно, като всеки предлага цената си. Когато тя удовлетворява и двете страни следва ръкостискане и сделка. Производителите са облечени в традиционни холандски дрехи, а мъжете имат шалчета на врата, промушени отпред с дървена обувчица. Също така са обути и в типичното холандско дървено сабо.

Тук собствената си продукция предлагат производители от фермите, намиращи се в околността на Гауда, като Stolwijk, Haastrecht, Reeuwijk, Berambach и други. На всеки щанд може да се дегустират сирената и да се закупят.

Срещу пазара се намира и т.нар. МитницаWaag, или сградата с огромен кантар, където на времето се е претегляла пристигащата за пазара стока и са се определяли дължимите данъци и такси. Днес в нея се помещава Музеят на сиренето.

Площадът е заобиколен от исторически сгради, ресторанти, кафенета и магазини.

Друга забележителност в Гауда е църквата Sint-Janskerk от XV-XVI в., посветена на Св. Йоан Кръстител, закрилник на града. Това е най-дългата църква в Нидерландия – цели 123 м.

И църквата Gouwekerk.

В днешния пост няма как да не предложа и рецепта със сирене гауда. Чудно сирене с чист млечен вкус.

Сиренето гауда променя своя вкус в зависимост от времето на зреене. Младото сирене има мек и кадифен вкус. Колкото повече зрее, толкова повече се променят качествата му. То придобива по-специфичен вкус и става по-сухо. Прясната Гауда има лека, мека и гладка текстура, нерядко с малки дупчици. При по-нататъшно отлежаване сиренето придобива по-остър и комплексен вкус и се втвърдява. Появяват се характерните солени кристалчета, подобни на тези на Пармиджаното. Старата Гауда е твърда и подходяща за настъргване.

Холандия като страна на мореплаватели е логично да бъде една от големите вносителки на подправки от цял свят. Фермерите от “Ниските земи” започнали да ги добавят и в тестото на гаудата. Така се родила гаудата с анасон, с кимион, с ким, а после и с чили, чесън и други добавки. Днес разновидностите са многобройни. С огромен успех се ползват гауда с орехи, с домати и маслини, с рукола, кокос… Моят фаворит е гауда с ким.

Ето и моята рецепта за ароматни хлебчета с прекрасното сирене Гауда.

Домашни хлебчета със сирене Гауда

Необходими продукти:

1 яйце

150 милилитра прясно мляко

1 кафена лъжичка захар

1 по-голяма щипка сол

1 чаена лъжичка суха мая

2 чаени чаши брашно

50 грама краве масло

Около 100 грама сирене Гауда, за предпочитане по-твърдо

Начин на приготвяне:

От всички продукти, с изключение на маслото и сиренето Гауда, се замесва меко тесто, което се оставя да втаса до удвояване на обема. След това тестото се разделя на топки, с желана големина и се оформят ромбчета, които се подреждат в тава, покрита с хартия за печене. Втасват отново. Непосредствено преди печене, хлебчетата се намазват с разтопено масло и се поръсват с настъргано сирене Гауда. Пекат се в предварително загрята фурна на 1800С за около 40 минути.

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply