Напитки

Лимонада с аромат на бъз

В периода на ранното лято природата ни дарява с ароматните и много полезни цветовете от бъз, които имат доказани антибактериални и общо укрепващи здравето свойства. Цветовете от бъз притежават тонизиращо действие и стимулират кръвоносната система. Влияят добре при спазматична кашлица, пневмония, дори и при астма. Стимулират сърдечната дейност и заедно с други билки спомагат за понижаване на високото кръвно налягане.

Ароматът на бъз има релаксиращо действие, успокоява нервите и депресивните състояния, влияе добре при безсъние. Тоник, сироп, чай, каквото и да изберем – ще получим тонус, енергичност, баланс и възстановяване на енергиите в тялото.

Лимонадата от бъз е прекрасен освежаващ елексир с уханни нотки.

Необходими продукти:

10 големи съцветия бъз

2 литра вода. По желание може да се добави газирана вода.

3 лимона

2 лайма, нарязани на филийки

2/3 чаша мед или количество на вкус

Пресни листа от джоджен и мента

Начин на приготвяне:

В стъклен съд, по възможност с капак/капачка, се налива водата и сока от изстисканите лимони. Добавят се измитите цветове от бъз, нарязаните на филийки лайма,  листата от джоджен и мента.

Тази ароматна смес се оставя на хладно за 24 часа. Лимонадата се прецежда, след което се  подслажда с мед. Консумира се охладена или с лед в рамките на няколко дни след приготвянето.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply