Основни ястия,Предястия,Тестени изделия

Домашна паста

Италианската паста е едно от любимите ястия у дома. Синът ми е един от инициаторите да експериментирам с различни видове паста и сосове. Предизвикателството да приготвя паста в домашни условия е отправено от моите мъже, които ми подариха машина за паста. Винаги съм смятала, че да направиш домашна паста е “висш пилотаж” и отлагах изпробването на машината дълго време. Преди да започна прочетох редица статии и насоки в интернет и добих увереност, че ще се справя. Оказа се, че най-важната и ключова съставка за хубава домашна паста е брашното. Използва се качествено брашно от твърда пшеница тип 00, едрозърнесто, което прилича на пшеничен грис и на италиански се нарича Semola di Grano Duro (Semolina-eng). Това специално брашно би могло да се замени с грис от твърда пшеница и бяло брашно -50:50. Всичко друго е лесно, приятно и забавно, а резултатът си заслужава.

Пастата може да се овкуси с различни подправки за по-специфичен вкус като пюрирани сушени домати, сос от сепия, сос с трюфели, предварително бланширан и пасиран спанак или коприва и други.

Необходими продукти:

За 2 порции:

1 яйце

125 грама брашно за паста, тип 00

Щипка сол

1 чаена лъжица зехтин

Начин на приготвяне:

Брашното се пресява. В средата на купчинката се прави кладенче, в което се слага яйцето, солта и зехтина. С помощта на вилица, яйцето се разбива и постепенно се замесва твърдо, нелепнещо тесто. Омесва се хубаво за да стане еластично. Завива се във фолио за свежо съхранение и се оставя в хладилник за около 30 минути да се отпусне.

След това тестото се изважда на стайна температура за 10 минути и се разточва с машина за паста (или на ръка), като постепенно се сменят степените. На първата, най-широка степен на валяците, лентата се минава няколко пъти. Всеки път на получилата се лента се събират срещуположните краища в средата и отново тестото се минава през валяка. Тази процедура се повтаря няколко пъти, докато се получи хубаво оформена гладка лента.

Аз разточих пастата до степен 7 и 8 от 9. На девета степен кората вече става прекалено тънка.

Разточената кора се нарязва на лентички, чиято ширина се определя от избора на различни по вид приставки.

Лентичките се подреждат на поставка за сушене. Пастата се оставя за 10-15 минути да просъхне.

Готовата паста се сварява в подсолена вода и се приготвя със сос по желание.

Пастата може да се съхрани в плътно затворена кутия за няколко дни.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply