Предястия

Тиквички по гръцки

Лятото щедро ни предлага не само топлите си слънчеви лъчи, но и изобилие от пресни плодове и зеленчуци, събрали букет от аромати, вкусове и голямо количество полезни вещества. Кога друг път, ако не сега, е най-подходящото време да заредим организма си с всичко необходимо, наслаждавайки се на богатството на природните дарове.

Тиквичките са чудесен продукт, който може да се превъплъти в многобройни кулинарни изкушения, както в суров вариант, така и термично обработени.

Реколта от домашната градина

Тиквичките по гръцки са вкусно, хрупкаво, лятно предястие или леко ястие. Въпреки че са пържени, са неустоими и можем да си ги позволим от време на време в менюто. Да ги споделим с приятна компания, добавяйки към летните мигове още един прекрасен спомен.

Необходими продукти:

2 броя средно големи тиквички

½ чаена чаша бяло пшенично брашно

½ чаена чаша царевично брашно или фин царевичен грис

Сол, на вкус

Олио – за пържене

За млечния сос

1 кофичка гръцки йогурт или цедено кисело мляко

Сол

Чесън

Пресен копър

Начин на приготвяне:

Тиквичките се измиват, отрязват се двата им края и се нарязват на тънки лентички, с помощта на белачка за зеленчуци. Поставят се в купа с ледена вода, към която са добавени и 10 кубчета лед. Оставят се да престоят 10-15 минути. “Шокирането” на тиквичките в ледена вода ги прави твърди и при пърженето остават хрупкави.

В широка купа се смесват двата вида брашно и се добавя сол на вкус. Всяка лентичка от тиквичка се овалва в панировката от двете страни и се слага в силно сгорещена мазнина. Пържат се до златисто, като се обръщат. Тиквичките стават готови за кратко време, затова трябва да се наблюдават да не прегорят, тъй като се получава горчив вкус. Изпържените тиквички се отцеждат върху домакинска хартия. Сервират се с гръцки йогурт, подправен с чесън, копър и сол.

Нека да е лято!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply