Празник

Празник на черешата, Кюстендил

Всяка година, в края на месец юни, в родния ми град Кюстендил се провежда „Празник на черешата“. Изложението на плодовете на овощния труд за страната започва от гр. Кюстендил още през далечната 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”.
В Института по земеделие в Кюстендил са създадени разнообразни сортове череши, които се отглеждат от земеделските производители в региона.

Тази година за десети пореден път трудолюбивите стопани представиха отгледаните с много внимание и любов разнообразни сортове череши.

Градската градина се превърна в своеобразна изложба на красиви черешови картини, изваяни от наситените цветове на черешите, заредени със слънчеви лъчи. Няма по-голяма красота от тази на природата!

Традиционно празникът се съпровожда от произведения на изкуството, майсторски изработени от сръчните ръце на художници и занаятчии, посветени на черешата – кукли, бижута, пластики, икони и различни автентични произведения.

Специално за празника местните кулинари създават красиви пити, сладкиши, сладка, сиропи от череши за гостите на града.

Ярката черешова палитра от цвят и вкус е вплетена и в българския фолклор. Паралелно с изложбената част се проведе и фолклорният празник “Черешчица род родила”. В богата художествена програма певчески състави, танцови формации и индивидуални изпълнители представиха магията на черешата и отражението ѝ върху българския фолклор.

Празникът има и своя конкурсен характер. В края на събитието се определят победителите от изложението за най-добро и интересно представяне, най-едра череша, най-атрактивно вешало, най-красив черешов щанд, а също и победителят в конкурса „Череши в кухнята“, чието жури тази година беше ръководено от Иван Звездев.

Всеки претендент представи своите кулинарни творения, разказа интересни факти и традиции в използването на черешите в кухнята. В този край ненадминати са майсторите на черешови сладка, като специалитет е това от бели череши, както и черешовите ракия и ликьор.

За настроението на гостите на празника тази година беше организиран концерт. Начало на музикалното събитие постави известният на клубната сцена DJ Ross, Клавдия Драганова от първото издание на „Star Academy” и кюстендилецът Кристиян Янкулов, участник в музикалния формат „Х фактор”.

Черешката на празника беше обичаната от поколения почитатели на рок-музиката група Б.Т.Р. Многобройните фенове припяваха на непреходните хитове като „Елмаз и стъкло“, „Цвете от луната”, „Спасение”, „Море от любов” и други. Групата представи и нови музикални парчета, също толкова завладяващи. Уникални бяха соловите изпълнения на барабаниста и китаристите на групата, а за енергията и излъчването на вокалиста Наско просто нямам думи. Уникален!

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Петър
  юни 27, 2021 at 14:33

  Леле хора … страхотни снимки! Ах как ме е яд, че и тази 2021 година пропуснаХ!
  Обещавам си, живот и здраве, 2021 година да присъствам!

  • Reply
   Irena Nikolova
   юни 29, 2021 at 13:46

   😊
   Наистина е прекрасно!

  Leave a Reply