Любопитно

Космическа храна в MasterChef

Щастлива съм да споделя едно незабравимо за мен преживяване – участието ми в третия сезон на кулинарното шоу на БTV “MasterChef”, но не като състезател, а като специален гост в предаването, посветено на космическите храни.

Поздравления за страхотния екип! Млади, ентусиазирани, креативни и позитивни хора.

Приветствам идеята на колектива да включи като предизвикателство пред участниците приготвяне на ястия с лиофилизирани продукти. Хубаво е да си спомняме, да съхраняваме и развиваме поводите за гордост на българските специалисти.

MasterChef – Епизод 21, Сезон 3 (08.05.2017)

Ето и някои факти от историята.

В края на 70-те години на миналия век България е трета страна в света, след САЩ и Русия, която произвежда космическа храна.

По време на космическите полети, астронавтите са поставени в екстремални условия на живот и труд, породени от температурни особености, безтегловност, електромагнитни и радиационни излъчвания, геомагнитни полета, намалена двигателна активност, шум, вибрации и др. Всичко това налага адекватна система за осигуряване на здравословното им хранене. Храната трябва да отговаря на физиологичните потребности на организма, да бъде количествено и качествено балансирана и разпределена през денонощието.

За осигуряване полета на първия български космонавт Георги Иванов е изготвен т.нар. „сувенирен пакет“, който включва изсушени плодове, ядки и лютеница. Този пакет е имал основно експериментален характер.

По-късно, през 1988 г., по програмата “Интеркосмос” и проекта “Шипка,” за полета на втория български космонавт е създадено богато меню от над 25 вида лиофилизирана храна на месна, месно-зеленчукова и плодово-млечна основа – супи (супа топчета, таратор), основни ястия (телешко с картофи, зелен фасул, гъби, мусака), различни десерти (мляко с грис, крем ванилия, какао), плодове, българско кисело мляко. Храната е била във формата на таблетки или прахообразна, а плодовете – на хапки. Менюто е характерно с традиционния вкус на българската кухня, отлична усвояемост и вкусово възприемане, с цел преодоляване промяната във физиологичната активност на вкусовите рецептори в условията на космическия полет.

Как са приготвяли храната си астронавтите? По изключително лесен и бърз начин, чрез рехидратиране, или добавяне на вода в специални опаковъчни пакети до получаване на хомогенна смес. Цялата процедура по приготвянето отнема 15-20 минути.

Днес храненето в Космоса се различава от това преди 30 години. Чрез специален диспенсер се добавя студена или гореща вода към пакетираните блюда или напитки на прах. Храната може да бъде подгрята в специална фурна с принудителна въздушна циркулация. Индивидуалните пакети се поставят във фабрично оформени гнезда на подноси, който се държи от астронавта.

В последните години се наблюдава засилен интерес към космическите храни и разширяване сферата на приложението им.

Те са удачно и икономически ефективно решение в:

  • Медицината и здравеопазването – за консервиране и съхранение съставките на кръвта и кръвозаместителите, микробни култури, хормони, ензимни препарати, за създаване на екологично щадящи и полезни за здравето на човека храни, употребата им при различни патологии, поради тяхната лесна усвояемост, концентрация на необходимите хранителни вещества, без използване на оцветители, консерванти и други подобрители, подходящи за лечебни и профилактични цели;
  • Фармацията – хранителни добавки и медикаменти;
  • Кризисни ситуации, бедствия, аварии, катастрофи – лесни за използване в условия на кризи, осигуряващи здравословен хранителен прием на бедстващите;
  • Намаляване разходите за обслужване на държавния военновременен резерв – продължително съхранение, многократно редуциране на обем и маса, не се изискват специални условия за съхранение и т.н.

Наред с лиофилизираните храни, астронавтите похапват и прясна храна на борда. България предстои да разработи трето поколение космическа оранжерия, която да осигури свежи растителни продукти за мисията до Марс. Освен това, оранжерията има и функцията да преработва въглеродния диоксид в кислород, да осигурява „зелена среда“ за продължителните полети и други предимства.

 Сигурна съм, че всички ние можем да разгърнем потенциала си в кулинарното изкуство и да бъдем MasterChef в своята кухня!

“Космическите” нива на нашите постижения са заключени в ежедневното признание и оценка на деца ни, семейството, близки и приятели!

Previous Story
Next Story

No Comments

Leave a Reply