Коледа,Сладки изкушения

Домашни шоколадови бонбони

Сладка хапка неустоимо удоволствие. Прецизно подбрани естествени продукти, приготвени с фантазия и много любов, опаковани с нежност и внимание – прекрасен, мил подарък от душа и сърце.

Много благодаря за вдъхновението, рецептата и точните напътствия на Лулу и невероятния й блог Something.

Бонбоните са с наситен шоколадов вкус, аромат на мед и изненадващ пълнеж. Истинска какаова експлозия!

Необходими продукти:

100 грама какаово масло

100 грама какаова паста/маса

3 пълни супени лъжици какао

50 грама сухо мляко

Мед на вкус

Пълнеж

Пълнежът е според предпочитанията – ядки, сушени плодове, бисквитки, замразени плодове… Моите бонбони са със сушени портокалови корички, натрошени бисквитки „Орео“ и лешник.

Начин на приготвяне:

Какаовото масло и какаовата паста се разтопяват на водна баня (по-малък огнеупорен съд се слага в по-голям, в който е налята вода и се загрява на котлона), в сух съд, на ниска температура, като се внимава съдът да не допира водата и тя да не завира. След като съставките са се разтопили и смесили се добавя сухото мляко и какаото. Маха се от котлона и се добавя мед, на вкус. Шоколадът може да се приготви и с пудра захар.

За да се получи лъскав и твърд шоколад е необходимо да премине през процеса на неговото темпериране. Правилото е: 2/3 от шоколада да се изсипе върху студен плот и с помощта на шпакла да се разстила напред-назад докато се охлади до 260С. След това охладеният шоколад се връща при останалия и се разбърква енергично до гладкост. Температурата трябва да е 31-32 градуса. След този процес шоколадът бързо се втвърдява и трябва да се работи експедитивно с него.

Шоколадовата смес се изсипва във формички, слага се желания пълнеж и бонбоните се охлаждат за около час в хладилник. Накрая се изваждат от формите и се подреждат в кутия.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply