Празник

Почитаме Св. Архангел Михаил

На 8-ми ноември българската православна църква почита Свети Архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден на името на главния архангел и небесен пълководец – Св. Архангел Михаил. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. Архангел Михаил е наречен в Писанието “княз”, “водач на войнството Господне” и е описан като главен борец срещу дявола и беззаконието на хората. Поради това Църквата го нарича “архистратиг”, т.е. пълководец и водач на небесната войска.

На деветия месец от сътворението на света, смятано от март, се празнува денят на ангела с деветте ангелски чина Архангел Михаил. На всички ангели и на техния предводител е посветен този ден.

Ангелите са пазители на човешкия род. Всеки при раждането си получава един от тях да го пази и закриля, да го предпазва от грях и подтиква към добро. В тяхната йерархия има девет ангелски чина, разпределени в три последователни степени – горна, средна и долна. В първата степен властват шестокрилите серафими, следват херувимите, силите, властите и началата. Предводител на всички и представител на Божиите тайни е вестителят св. Михаил. Заедно с него до Божия престол винаги седят Архангел Гавраил (носител на Божиите тайни), Рафаил (лечител на недъзите), Уриил (просветител на душите), Салатиил (молител и застъпник пред Бога), Иехудиил (прославящ Господа) и Варахиил (подател на Божиите благословения). 

Днес е празник и за цялото ми семейство – именият ден на сина ни Михаил.

Мило дете, бъди ни жив, здрав и много щастлив! Желаем ти безгрижно детство, попътен вятър в океана на живота, късмет и сбъднати мечти! Винаги можеш да разчиташ на нашата подкрепа. Обичаме те безкрайно!

mishe

Честит празник на всички именици!

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply