Великден,Празник,Сладки изкушения,Тестени изделия

Великденски козунаци

Великден е най-светлият православен празник. Възкресение Христово! Вяра в доброто, в новото начало, в един по-хубав свят.

Свързваме го с боядисани в пъстри цветове яйца, уханието на домашно приготвен козунак, вкусното агнешко печено.

Според легендата, когато Исус Христос бил разпнат на кръста, враговете му го замеряли със „запъртъци“- неизлюпени развалени яйца. Но щом те се докоснели до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца.

Друга легенда пък разказва, че когато разпънали Христос на кръст, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху него, кръвта на Исус го обагрила в червен цвят.

Великденските обичаи, формирали се за много столетия, са сходни във всички православни страни. На трапезата ни винаги присъства боядисаното в червено яйце и козунакът. Червеният цвят на великденското яйце напомня, че изкуплението на човечеството и бъдещия ни нов живот са придобити с пролятата на кръста пречиста кръв на Христос Спасителя.

Последният ден от Страстната седмица е Великата събота или както казваше баба „Дългата събота“. Традицията повелява на този ден да се боядисват яйца, да се месят козунаци, да се подготви къщата за предстоящия празник, да се отиде на църква в полунощ.

Днес семейството е заедно и с приповдигнато настроение всички се включват в приготовленията. Един от най-веселите моменти, които помним още от деца, е боядисването на яйцата. Кипи усилена надпревара кой ще направи най-хубавото яйце.

Откакто се помня на Великден винаги сме се събирали цялата фамилия. Баба месеше до късно през нощта промишлени количества козунаци. В кухнята през цялото време се поддържаше висока температура и все ни се караха, когато забравяхме да затворим вратата, когато влизаме и излизахме, защото козунаците не могат да втасат. Събирахме се всички първи братовчеди – четири на брой. На Великден падаше голяма веселба като за нула време всички яйца биваха счупени и когато идваха гости баба се извиняваше, че няма нито едно здраво яйце, за да им даде. Другият интересен момент, който помня е, че от рано сутринта се започваше едно звънене по телефона между сестрите на баба. Баба имаше четири сестри и бяха много задружни, а най-малката от тях е още жива и здрава, вече към 90-те. Почваше се едно хвалене или оплакване, според случая, на коя как са станали козунаците и най-важното – дали са на „конци“. Много се смеехме, когато баба се ядосваше, че не са станали на големи “конци” козунаците. За нас беше непонятно това суетене, но сега вече мога да разбера защо е било толкова важно.

Днес мама е майсторката на козунаците. Вече от няколко години си правим домашен козунак, който става страхотен. Още повече, че всички продукти са домашни. Цялата къща ухае на ванилия, лимонови корички и запечени орехи. Татко „дава едно рамо“ при стократното удряне на тестото в кухненския плот. Ние с децата бяхме по оформлението. Предварително бяхме усвоили нови техники за сплитане на козунака, като тренирахме с въженца, докато успеем да направим желаната форма.

Това са нашите козунаци и великденски яйца! Приготвени със задружните усилия на цялото семейство.

Яйца 4

Яйца 2

Яйца 1

Яйца 3

Яйца 5

Яйца

яйца6

Великденски козунак

козунак 2

Козунак 3

Необходими продукти:

7 яйца

400 г захар

300 мл хладко прясно мляко

60 г прясна мая

сок и настъргана кора от ½ лимон и ½ портокал

2 ванилии

¼ ч. л. сол

около 1.2 кг – 1.4 кг брашно

120 г олио

230 г стопено масло

Ром

Стафиди, локум, шоколадов чипс, сушени плодове, орехи – за пълнеж

Захар, филирани бадеми, орехи – за поръсване

Козунак 5

Козунак 6

Козунак 7

Начин на приготвяне:

За да бъдат козунаците на „конци“ има няколко тънкости, които е препоръчително да се спазят:

  • Всички продукти да са на стайна температура;
  • Млякото да бъде хладко (около 350С);
  • Захарта се слага в затопленото мляко и се разбърква до пълното й стопяване;
  • Яйцата предварително се разбиват;
  • Количеството захар към брашно е 250 г : 1000 г. В противен случай тестото става доста тежко и не се опича добре;
  • Удачно е да се оформят няколко по-малки козунака, отколкото един голям, за по-лесно печене;
  • Козунаците се месят по-дълго време или се удрят в плота. По този начин тестото става въздушно и конците се оформят, заради развитието на глутена при продължителното месене;
  • И не на последно място, приготвянето на обредния сладък хляб трябва да е съпроводено с удоволствие и добро настроение!

Първата стъпка е подготовката на маята. В 100 мл. от затопленото прясно мляко се разтваря маята, като се добавя 1 ч. л. захар и брашно до получаване на хомогенна смес с гъстотата на палачинково тесто. Покрива се и се оставя на топло да втаса до получаване на мехурчета на повърхността.

През това време яйцата се разбиват и към тях се добавя останалото мляко със захарта, сока и кората от цитрусите, ванилията и солта. Готовият квас се сипва при яйчената смес и се разбърква добре.

В голяма купа или на работния плот се пресява 1 кг. брашно. В средата се оформя кладенче и в него се слага течната смес. Постепенно се замесва тесто, като се добавя допълнително брашно до получаване на меко тесто, което не лепне на ръцете. Тестото трябва да е меко и еластично. Ако е прекалено меко, при втасването ще се разлее и ще загуби формата си, а ако е много твърдо, ще остане сбито.

Следващата стъпка е смесването на двата вида мазнина и добавянето й постепенно към тестото. Тестото се меси с ръце, които се топят в разтопената мазнина, докато не свърши.

Месенето продължава до образуване на въздушни мехури в тестото.

Омесеното тесто се прехвърля в достатъчно голям съд, така че да има място да удвои и, даже да утрои обема си. Завива се с кърпа и се оставя на топло да втаса поне за 2-3 часа.

След като втаса, може да се премеси още веднъж и от него да се оформят най-различни форма козунаци.

От така посочената доза ние направихме 3 малки и 2 по-големи козунака с различна форма и плънка. Тестото се разделя на броя козунаци, които ще правим, след което всеки на броя лентички за сплитане. Добре е след като се постави плънката в лентичките от тесто, да си завият на руло и да се усучат, след което се сплитат по желание.

Козунакът се слага в предварително намаслените формички (може и покрити с хартия за печене). Покрива се с кърпа и се оставя отново да втаса на топло за около час.

Преди да се сложи във фурната се намазва внимателно с разбит жълтък и се поръсва със захар.

Може да се гарнира с филирани бадеми или ядки орехи.

Първоначално фурната се загрява на 150 0С и козунакът се пече за около 40 мин. Отгоре се покрива с фолио, за да не прегаря и се допича за още около 20-30 мин.

Времето за печене е относително, тъй като зависи от големината на козунаците и от самата фурна.

Козунак 8

Козунак 9

Козунак 10

Козунак

СВЕТЛИ ПРАЗНИЦИ!

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply