Закуска,Тестени изделия

Английски мъфини (English Muffins)

Английските мъфини са интересни хлебчета, които се пекат на котлона в тиган. Меки и пухкави, топлите питки се използват за основа на яйцата Бенедикт или се гарнират с различни сладкá, мед и солени продукти за закуска.

Интересен е фактът, че английските мъфини са дело на британски емигрант Самуел Бат Томас, който ги измисля през 1894 в Ню Йорк и стават много популярни като алтернатива на препечения хляб, който се поднася за закуска. Прието е хлебчетата да не се режат, а да се чупят с вилица на две половинки, за да се запази структурата им с образуваните мехурчета, които да се запълнят от масло или сладко. 

Тези питки са много добър вариант за хлебчета към неделния обяд, когато фурната е заета с бавно приготвящо се ястие, а котлонът може да поеме функцията ѝ за изпичане на хляба. Ако ги пробвате веднъж, със сигурност ще станат любими. 

Необходими продукти:

220 гр брашно

½ чаена лъжичка суха мая

½ чаена лъжичка сол

50 мл прясно мляко

100 мл топла вода

1 супена лъжица масло

Царевичен грис – за оформяне

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в хладките мляко и вода и се оставя на топло за около 5 минути. В купа се пресява брашното и се добавя солта. В средата на брашното се прави кладенче, в което се сипва млякото с маята и маслото. Замесва се меко и гладко тесто. Тестото се оставя на топло в намаслена купа да втаса до удвояване на обема си. Втасалото тесто се премесва отново. Разделя се на пет равни части и се оформя на топки. Всяка топчица се подрежда в съд, поръсен с царевичен грис отдолу, като отгоре също се поръсва с грис. Питките се покриват с кърпа и втасват отново. Мъфините се пекат на котлона, в широк тиган с дебело дъно, който се намазва съвсем леко с мазнина и предварително се загрява на умерен огън. Хлебчетата се захлупват с похлупак и се запичат от едната страна за около 10 минути. Обръщат се и се запичат отново за около 5 минути. Готовите мъфини се консумират топли.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply