Основни ястия

Панирано пиле

Да, определено тази рецепта не е сред здравословните, но пък е по-добрата алтернатива на фаст фууд от заведенията. В редки случаи можем да задоволим желанията на децата и да си спретнем подобна храна вкъщи.

По идея и настояване на Мишето 🙂

Необходими продукти:

6 броя пилешки бутчета, долната част или малки бутчета от крилца

1 ½ супена лъжица сол, не пълна

1 супена лъжица черен пипер

1 супена лъжица сух риган

2 супени лъжици червен пипер

1 супена лъжица кимион

1 чаена лъжица сух чесън

1 чаена лъжица куркума

1 чаена лъжица мащерка

1 чаена чаша бяло брашно

1 чаена чаша царевично брашно

2 чаени чаши айран от пълномаслено мляко

1 чаена лъжичка сос Табаско

Олио, за пържене

Начин на приготвяне:

Подбират се по-малки бутчета, за да могат да се сготвят добре при пърженето. Всички сухи подправки се смесват в голяма купа. 1/3 от тази смес се отделя в друга купа. Към нея се добавя брашното и се оставя за паниране на пилето по-късно. В станалата смес от подправки се добавя лютия сос. Бутчетата се овалват в нея от всички страни. Заливат се с млякото и се прибират в хладилник за няколко часа, за да се мариноват.

На котлона се загрява олио, което е по-голямо количество, за да покрива пилето при пържене. Всяко парче пиле се панира като първо се потапя в брашното с подправки, хубаво се овалва от всички страни, после се връща в млякото и пак в брашното. Бутчетата се оставят върху решетка и престояват около 20 минути. Пържи се до златисто при температура около 1400С, около 15-20 минути. Пърженото пиле се сервира глазирано с мед, по желание.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply