Десерти,Сладолед

Сладоледено „Тирамису“

Щастлива съм, че отново съм част от прекрасния, слънчев, летен брой на списание SO into FOOD №13. Изкушаващи предложения! Свежа сладоледена еуфория, дъхави малини, вдъхновяващи летни ястия… несравнима наслада в дългите горещи дни!

Представям ви моя принос, сладоледеният вариант на прочутия италиански десерт „Тирамису“.

Необходими продукти:

За правоъгълна форма с размери 30х9 см

18 броя бишкоти „Savoiardi”

5 жълтъка

150 грама захар

100 милилитра вино „Марсала“

500 грама маскарпоне

200 милилитра сладкарска сметана

250 милилитра кафе, еспресо

Какао – за поръсване

Начин на приготвяне:

Жълтъците и захарта се разбиват на пухкав крем. Слагат се на водна баня да се сгъстят и преминат термична обработка. Необходимо условие за водната баня е съдът, в който са жълтъците да не се докосва до врящата вода, в по-големия съд, който е отдолу. Добавя се виното и кремът отново се бърка до сгъстяване. Отстранява се от огъня и се охлажда напълно. Сметаната се разбива на твърди връхчета. Яйченият крем се смесва с маскарпонето, което е със стайна температура. Добавя се сметаната и сместа се разбърква внимателно с шпатула, за да остане пухкава. Кремът се охлажда в хладилник или за кратко в машина за сладолед.

Формата се покрива с фолио за свежо съхранение. На дъното се подрежда ред бишкоти, които се напояват с половината кафе, отгоре се слага крем, след това още един ред бишкоти, напоени с кафе и най-отгоре крем. Друг вариант на подредбата на десерта е да се започне с крем-бишкоти-крем-бишкоти и накрая пак се завършва с крем. В зависимост от това кой вариант ще предпочетем, е необходимо кремът да се раздели на две или три равни части. Покрива се с фолио и се замразява във фризер. Преди сервиране, сладоледеното Тирамису се изважда от фризера, за да се темперира за около 10 -15 минути и се сервира, поръсено с какао.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply