Предястия

Калмари по гръцки

Лесно и вкусно предястие, носещо любимия полъх на морски бриз и дъх на лято. Калмарите са диетична и полезна храна, богати на протеини и бедни на мазнини. Съдържат редица полезни вещества, като селен, витамин В12, витамините В2, В3, както и на минералите фосфор и цинк. Това е една от малкото морски храни с високо съдържание на холестерол. Калмарите са богати на йод, витамините С, РР и Е.

С тази толкова лесна за приготвяне рецепта за миг можем да се пренесем на гръцкия бряг, в приятна компания и да споделим хубави моменти.

Необходими продукти:

2 броя туби калмари

3 белтъка

½ чаена чаша царевично брашно

½ чаена чаша бяло пшенично брашно

Сол и черен пипер на вкус

Мащерка, риган или други предпочитани подправки

Олио за пържене

Лимон, за сервиране

Начин на приготвяне:

Калмарите се почистват, като се отстранява тънката външна ципа на повърхността им и роговата пластина в заострената им част. Нарязват се на шайби с дебелина около 4-5 мм. Подправят се със сол, черен пипер и мащерка, на вкус. Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Двата вида брашно се смесват. Калмарите се овалват в брашното, след това в белтъците. Пържат се в много сгорещена мазнина за кратко, около 1 минута. Ако се препържат стават жилави. Добре е да се слагат малко на брой шайби в мазнината, за да не пада температурата при пържене. Аз използвах тесен, но дълбок съд и пусках по едно-две парченца. Готовите калмари се изваждат върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Сервират се с лимон или сос „Тартар“.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply