Десерти,Сладолед

Лавандулова мечта в сладолед

В сезона на мечтите може би всеки се е пренасял във виолетовите морета от уханна лавандула на Прованс. Безкрайна лилава шир с божествен аромат на безвремие, безгрижно лято, вдъхновение, любов …

Само на около два часа разстояние от София, в подножието на Балкана, е сгушено едно райско кътче – великолепната Казанлъшка котловина, Долината на розите и тракийските владетели, лавандулови полета и хилядолетна история. Необятните лилави поля спират дъха на всеки минувач и опияняват с аромата си. Лавандулова приказка, разказана от нежното жужене на неуморните пчелички.

Тук, в Балкана, още ехтят славните хайдушки песни на героите. Величествено се издига Паметникът на Свободата на връх Шипка, увековечавайки подвизите на храбрите опълченци. Свобода – безценна, изстрадана, заплатена с живота на безброй непокорни души.

Храм-паметникът „Рождество Христово“, гр. Шипка

Щастието от преживяването запечатах в домашно приготвен лавандулов сладолед. Свежест, аромат и блаженство!

Лавандулов сладолед

Необходими продукти:

3 жълтъка

50 грама захар

30 грама мед

180 милилитра прясно мляко

160 милилитра течна сметана

Ванилия

1 чаена лъжичка лавандулов цвят

Начин на приготвяне:

Жълтъците и захарта се разбиват на пухкав крем. В млякото се прибавя лавандулата и се загрява на котлона, но без да завира. Прецежда се. На тънка струя се добавят жълтъците, като при непрекъснато бъркане, на слаб огън, сместа се сгъстява. Ароматизира се с ванилията и се отстранява от котлона. Охлажда се. Сметаната се разбива на твърди върхове и се прибавя към охладения крем. Всичко се премества в машина за сладолед или подходящ съд с капак, който се замразява във фризера.

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply