Салати

Цветна салата с пъдпъдъчи яйца

Напълно убедени сме, че салатата внася доза витамини в менюто ни, но в допълнение с пъдпъдъчи яйца, полезността нараства значително. Малките, красиви яйчица са истинско съкровище. Те са 3-4 пъти по-малки от кокошите, но са концентрирали в себе си в пъти повече ценни за организма вещества. Те съдържат три пъти повече витамини А и В2, пет пъти повече витамини от група В, три пъти повече кобалт и мед, четири пъти повече калий, желязо и фосфор, както и необходимата за организма глутаминова киселина. Яйцата от пъдпъдък имат антибактериално, имуностимулиращо и противооточно действие.

Интересен е фактът, че характерните кафяви петна върху черупката на яйцата от пъдпъдък са уникални за всяка птица, подобно на пръстовите отпечатъци при хората.

В този ценен продукт няма салмонела. Това е доказано, тъй като яйцата имат много силна ципа и миниатюрни дихателни дупчици в черупката, което не позволява проникването на вредни бактерии. Също така, тези яйца са напълно лишени от холестерол и не предизвикват алергии.

Освен с лечебни и полезни свойства, пъдпъдъчите яйца са много привлекателни и ефектни в кулинарията. Те са истински деликатес и могат да бъдат открити в кухнята на различни народи от Европа, Азия, Америка. Във Франция например, суровото пъдпъдъче яйце е „черешката на тортата“ при приготвянето на знаменития стек тартар. Използват се за интересни декорации и допълнения към ястията.

Необходими продукти:

100 грама салатен бейби микс – рукула, бейби спанак, червена мини маруля, салата „Фризе“

¼ глава червено зеле

25 грама кълнове

4-5 чери домата

Зелена, червена и жълта чушка

5-6 броя каперси

10 броя пъдпъдъчи яйца

Дресинг:

Сок от ½ лимон

1 супена лъжица мед

4-5 супени лъжици зехтин

Сол, на вкус

Черен пипер, на вкус

Начин на приготвяне:

Салатеният микс се измива и слага в голяма купа. Зелето се нарязва на фини лентички, чери доматите – на половина или кръгчета, а чушките – на шайби. Яйцата се сваряват, обелват и нарязват на половинки.

Продуктите за дресинга се смесват и разбъркват до хомогенна смес.

Салатата се полива с дресинга непосредствено преди поднасяне.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply