Салати

Салата „Мини Капрезе“

Названието на тази салата идва от италианския остров Капри. Живописно място, разположено на южния бряг на Неаполитанския залив. Известно е, че на този остров се отглеждат домати от сорта „Биволско сърце“. Именно този сорт домати, отгледани в подножието на вулкана Везувий се използва за приготвянето на тази салата. Всъщност „Капрезе“ спада към студените ястия, които в Италия се наричат „antipasto“. Традиционно антипастите се консумират като топло или студено предястие, стартер, ордьовър, разядка. Всичко това, което се сервира преди основното ястие.

Тъй като в състава си „Капрезе“ включва минимален брой съставки, то те трябва да са с високо качество. Добре узрели домати, биволска моцарела, пресен босилек, зехтин-екстра върджин.

Салатата се смята за национално ястие и се асоциира с италианското знаме, поради наличието на зелено, бяло и червено в състава си.

С времето салата „Капрезе“ претърпява различни импровизации. Добавки като сос „Песто“, рукула, маслини, каперси правят салатата по-богата, с уникален и специфичен вкус.

Моето предложение е за мини салата „Капрезе“.

Необходими продукти*:

Около 200 грама чери домати

1 опаковка мини моцарела – 125 грама

Листа пресен босилек

1 супена лъжица зехтин

2 супени лъжици сос „Песто Дженовезе“

½ чаена лъжичка балсамов оцет

Сол и черен пипер, на вкус

*Продуктите са в ориентировъчни количества и зависят от големината на порциите.

Начин на приготвяне:

Класическата салата „Капрезе“ се приготвя като доматите и моцарелата се режат на кръгове. В чиния се подреждат последователно в кръг, резен домат, моцарела, като се застъпват краищата им. Отгоре се слагат листенца пресен босилек, подправя се със сол, черен пипер, балсамико и Песто.

В мини варианта на салатата използвах чери домати и импровизирах с подредбата във вид на шишчета.

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply