Сладки изкушения

Grand Chocolate Festival

Шоколадът е безспорно изкушение, което присъства в най-хубавите ни празници, емоции и изживявания. Красота, изящество, финес, наслада, нежно докосване на сетивата, вдъхновение… шоколадова магия.

Наред с целия набор от емоционален заряд, който носи, шоколадът е известен и със своите ползи за здравето на човека.

В шоколада се съдържат голямо количество физиологично активни вещества, включително теобромин и кофеин. Те стимулират сърдечно-съдовата и нервната системи. Шоколадът повишава настроението, като стимулира производството на хормона на радостта – серотонин. Освен това, в умерени количества, шоколадът действа успокояващо на организма. Разбира се, има  и своите минуси: шоколадът води до превъзбуда преди сън и може да предизвика главоболие.

Всички изброени положителни качества на шоколада се дължат на съдържащото се в какаовите зърна. Затова е добре да избирате шоколад с по-високо съдържание на какао – над 70%. Черният шоколад е по-полезен за здравето и има повече антиоксидантно действие от млечния, поради богатия си състав на т.нар. флавоноиди. Докато млечният и белият шоколади имат повече захар, мляко и мазнини. Доказано е, че черното сладко удоволствие съдържа близо четири пъти повече антиоксиданти от сливите, гроздето, ябълките и ягодите! Това се дължи на голямото количество какао. Учените са открили, че черният шоколад оказва понижаващ ефект върху кръвното налягане, ограничава лошият холестерол и предпазва от инфаркт и инсулт.

Все пак трябва да се наслаждаваме разумно на шоколада. Както всички други сладки изкушения и шоколадът върви в комбинация с калории, така че прекалената му консумация води до напълняване.

Превръщането на какаовите зърна в хубав шоколад е дълъг процес, изискващ познание, страст и артистичност.

На 26-27.03.2016 г. в София се проведе изложение на шоколад и шоколадови продукти – Grand Chocolate Festival. Множество изкусни творители на красота представиха своите произведения. Не липсваха и представители на здравословните комбинации от вкусни и полезни продукти, както и допълващи удоволствието продукти като кафе, чай, СПА терапии с шоколад, книги за шоколада и други.

Истинска феерия от завладяващи вкусове и наслада за всички сетива!

Шоколад фестивал

Grand Chocolate Festival

Шоколадово суши

Какао

Шоколадово яйце

 

Бонбони цветя

Дрехи шоколад

Белгийски шоколад

Шоколад 1

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply