Закуска,Тестени изделия

Мекиците на мама

Миризмата на домашно приготвени мекици свързвам със спомени от детството, когато баба приготвяше вкусна закуска, изпълваща с ухание цялата къща, още докато спим.

Сега и моята майка е виртуоз в правенето на всякакви тестени изделия и печива. Винаги, когато сме на гости, ни изкушава с домашно приготвени специалитети и в края на почивката си тръгваме с по някой друг килограм върху теглото ни.

Мекиците със сигурност не са в графата „здравословни закуски“, но пък създават уют, топлина, споделени чувства.

Тази традиционна българска рецепта има своите вариации в различните краища на България, като основната разлика между тях е в набухвателя и млякото. Дали ще бъдат родопски, северняшки, класически или по селски, мекиците са любима закуска на поколения българи. Те дори са част от обредната трапеза на българина. Задължително на 5-ти декември, когато църквата празнува Свети Сава, се приготвят мекици, които се раздават на роднини и съседи с пожелание за благополучие и късмет.

%d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%86%d0%b86%d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%86%d0%b84%d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%86%d0%b81

Необходими продукти за около 20 броя:

1 кофичка кисело мляко

½ ч. л. сода за хляб

2 ч. л. захар

½ ч. л. сол

1 яйце

5 с. л. олио

¼ кубче прясна мая или 1 пакетче суха

Около 1 кг. брашно

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 200 мл. хладка вода или прясно мляко, добавя се олиото и се разбърква. В отделна купа се смесва киселото мляко със содата, за да се неутрализира. След като шупне, се прибавят яйцето, солта и захарта. Сместа се разбърква добре и се добавя към маята. Към течността се изсипва постепенно брашното до получаване на меко, лепкаво тесто. Тестото се прехвърля в добре намаслена купа, покрива се с фолио и се оставя на топло да удвои обема си.

Тестото може да се приготви и от вечерта, като втасва бавно цяла нощ в хладилника. На сутринта се изважда и се оставя да предстои 30 мин. на стайна температура.

След това с намаслени ръце, от тестото се късат топчета, които се оформят на мекици с разтегляне. Пържат се в добре сгорещена маслена баня. Стават много бързо и е добре да се привлече помощник, който да обръща мекиците, докато се разтегля тестото за следващата, за да не попиват много мазнина.

Готовите мекици се изваждат върху домакинска хартия, за да се отцеди излишната мазнина. Поднасят се гарнирани по желание, с пудра захар, сладко от ягоди или друг предпочитан плодов конфитюр, мед, сирене и т.н.

Мекиците стават чудесни – пухкави, въздушни и вкусни!

П.П. Тестото от тази рецепта може да се замеси и да се съхранява в хладилник до една седмица. От него могат да се приготвят пици и други тестени закуски.

%d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%86%d0%b82 %d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%86%d0%b83%d0%bc%d0%b5%d0%ba%d0%b8%d1%86%d0%b85

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply