Работилничка

Piñata

Тази година подготовката за рождения ден на Мишето започна няколко дни предварително. С общи усилия и много настроение направихме първата изненада за партито – Piñata. Изработването й отне три дни, тъй като е необходимо време да изсъхне, преди да се декорира.

Пинятата е мексикански ритуал, който се провежда по време на празници и рождени дни. Мексиканците са известни с шарените, шумни, весели празненства, фиести и определено знаят как да се забавляват. Рядко се среща мексиканско празненство без пинята. Тя е тази, която придава незабравимия празничен дух на всяко тържество. Пинятата е забавна игра, която малки и големи очакват с нетърпение. Представлява многоцветен контейнер пълен с лакомства, бонбони, близалки, конфети и подаръчета. Смята се, че удрянето по нея гони лошите духове.

Пинятата има богата история и за изненада, този обичай се заражда в Китай и е свързан с новогодишните чествания там.

Смята се, че по-късно ритуалът е пренесен в Европа от пътешественика Марко Поло, станал свидетел на изработването на кухи цветни хартиени фигури на животни, които се пълнели с различни семена и се удряли с цветни пръчки за плодородие през следващата година.

Възприемайки този обичай, венецианците и италианците го свързвали с християнските чествания на Великите пости.

Първата неделя от Великите пости се превръща в неделя на пинята, произлизаща от италианските думи pignatta (глинено гърне за готвене) и pigna (борова шишарка), тъй като ранните италиански пиняти представляват глинени гърнета във формата на борови шишарки.

Ритуалът се пренася и в Испания и Мексико, където съществуват подобни, свързани с ацтеките и маите, като по време на честванията за рождения ден на Бога на войната на ацтеките техните свещеници поднасят в храмовете глинени гърнета, украсени с пера и напълнени с дребни плодове и ядки. Когато гърнето се счупи, ценностите, падащи на земята, символизират покровителство, идващо от боговете. А маите изпълняват ритуал, при който хората със завързани очи удрят гърне, окачено на въже.

В наши дни пинята е загубила религиозния си характер до голяма степен и се е превърнала просто в една част от мексиканското изкуство cartonería (скулптори от папиемаше), но все още продължава да бъде основно събитие по време на чествания на рождени дни и коледни празници в различни държави по света, харесвана еднакво от деца и възрастни.

Ето и нашата пинята. Голяма, цветна и пълна с изненади!

Pinata9Pinata_deco1

Необходими материали:

1 част вода

2 части брашно

Балон

Стари вестници или друга хартия

Цветна разтегателна хартия за декорация

Лепило

Въженце

Бонбони

Как да си направим Пинята?

Избираме подходящ размер балон, в зависимост от големината на пинятата, която искаме да имаме като резултат. Нашият беше с диаметър 75 см.

Балонът се надува. В голяма купа се смесват брашното и водата до получаване на гладка смес. Вестникът се накъсва на парчета или ивици. Всяко парче се потапя в брашнената смес и се залепя върху балона плътно едно до друго. В горната част на балона, отворът му се оставя непокрит с вестници. По този начин се облепва целия балон. Оставя се да изсъхне и по същия начин се слага още един хартиен пласт върху балона. Хубаво е да се направят три пласта.

Pinata_pre

Piñata Masters

Pinata_pre1 Pinata_pre2 Pinata_pre3Pinata_pre4

Пинтата се закача на сухо и проветриво място, до пълното й изсъхване и втърдяване. Нашата пинята изсъхна за едно денонощие, тъй като времето беше горещо. Ако е студено и влажно, този процес отнема по-дълго време.

След като пинятата е напълно суха се декорира по желание с цветни хартии.

Pinata_deco

След това, внимателно се спуква балона в горната му част, където е оставено празното пространство и се изважда. В кухата вътрешност се слагат бонбони, лакомства или дребни подаръчета.

Pinata_sweet Pinata_sweet1 Pinata_sweet2

Накрая се прикрепя въженце, за да може да се закачи на дърво или друго подходящо място.

Pinata

И веселието започва!!!

 

 

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  анна
  февруари 23, 2020 at 21:04

  как се прикрепя въженцено?

  • Reply
   Irena Nikolova
   март 2, 2020 at 19:36

   Здравейте,
   Въженцето се закрепя като от двете страни на отвора се правят малки дупчици и се връзват възелчета. Дупките се правят на по-голямо отстояние от отвора, за да не се скъса самата Пинята.
   Успех!

  Leave a Reply