Десерти,Сладки изкушения

Панакота „Роза“

Всяка година, в началото на лятото, в едно прекрасно кътче от Рая, Долината на розите и тракийските царе, се разказва опияняващата приказката на ритуалите „Розобер“ и „Розоварене“.  Маслодайната роза заема важно място в историята на Казанлъшкия край и е един от символите на България. Празникът на розата в Казанлък има 120 годишна история. Организира се за първи път през 1903 г. и е посветен освен на красотата и цветята, така също и на милосърдието. Събраните средства от организираните изложби били за подпомагане на бедни семейства, сираци и болни. Така с годините Празникът на розата доказва, че трудът и милосърдието са вековна традиция, която сътворява един празник на българските нрави, обичаи и духовност, възхваляващ трудолюбието и културната самобитност на българите от този край.

Едно е сигурно, всеки, който е вдъхнал аромата на маслодайната роза Дамасцена остава очарован и завинаги отнася късче от достолепната Розова долина със себе си.

Опиянението, което остави в мен този невероятен празник ме провокира да приготвя нежен и ароматен десерт – Панакота с розов цвят. Точно толкова семпъл и нежен, но в същото време богат и въздействаш, каквато е и българската роза.

Необходими продукти:

500 мл. пълномаслена сметана – 30-35% масленост

1 с. л. сироп от роза

80 гр. пудра захар

10 гр. желатин

2-3 с. л. цвят от роза

Розова сладкарска боя или червено цвекло на прах, за подсилване на цвета

Начин на приготвяне:

Желатинът се накисва в няколко супени лъжици студена вода и сиропа от роза, за да набъбне. Сметаната, захарта и цветовете от роза се смесват в тенджера и се поставят на котлона до кипване. Съдът се отстранява от огъня и още докато е топла, в нея се добавя желатинът. Разбърква се добре до стопяване на желатина. На този етап може да се добави малко сладкарска боя, за да се получи нежен бледо розов цвят. Сметановата смес се оставя леко да се охлади, след което се прецежда и разпределя в подходящи чаши или формички. Панакотата се прибира за поне 5 часа в хладилник, за да стегне. Преди сервиране (ако сме избрали формички) се слага за 10 мин. във фризер. Всяка формичка се потапя в гореща вода за кратко и се обръща в чиния. Гарнира се със сладко от рози, пресни плодове и листенца мента.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply