Десерти

Crème Brûlée / Крем Брюле

И, докато съм на френска вълна, още един емблематичен за френската кухня десерт – крем Брюле.

Неустоимият чар и ефект на крем Брюле е във финото съчетание на контрастите, които винаги са се привличали. Комбинация на студен крем и топъл карамел, мек топящ се в устата вкус с хрупкава карамелена коричка, чиято лека горчива нотка се съчетава чудесно със сладкия крем отдолу. Перфектно балансирани съставки с отличен резултат.

Въпреки факта, че за родина на крем Брюле се счита Франция, в света има и други версии за създаването му.

Най-ранното споменаване на крем Брюле, така както го познаваме днес, се среща в готварската книга на François Massialot през 1691 г. с френското име “crème brûlée”. Когато книгата се преиздава през 1731 г. името на същата рецепта е променено на “crème anglaise” (яйчен крем).

Според английската версия, оригиналният десерт е бил създаден в „Trinity College“ в Кеймбридж 1879 г., където е получил името “Trinity Cream”. Захарта на повърхността на крема е била изгаряна с помощта на гореща ютия (която все още е на показ в училището).

Ранната френска версия на десерта се е приготвяла с отделно изработен карамелен диск, който се е поставял върху яйчения крем, различаващ се от метода на съвременната техника (и на английската) за карамелизиране на захарта директно върху крема.

Каталунците също имат претенции към десерта. Тяхната рецепта за плътен яйчен крем, известен като “crema catalana”, често ароматизиран с кора от лимон или портокал и гарниран с карамелизирана захар, е записана за първи път през XVIII век.

Каквито и да са корените на този десерт, това е най-емблематичната комбинация от гладка и хрупкава текстура, която се е запазила в крем Брюлето непроменена в продължение на векове и прославя своята популярност в международен мащаб.

Днес има различни вариации на крем Брюле. Основния яйчен крем традиционно се ароматизира с ванилия, но също така се добавят и други съставки – лимон или портокал (кора), розмарин, шоколад, кафе, ликьори, зелен чай, шам-фъстък, кокос или плод.

Крем Брюле е един чудесен пример за семпло класическо готвене. Това е запомнящ се, деликатен и лесен за приготвяне десерт.

%d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%bb%d0%b5 %d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%bb%d0%b51 %d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%bb%d0%b52 %d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%bb%d0%b55

Необходими продукти:

4 жълтъка

250 мл неподсладена сметана 35% масленост

100 мл прясно мляко

Забележка: По оригинална рецепта крем Брюле се приготвя само със сметана – 350 мл

½ ч. ч. захар

1 шушулка ванилия или 2 прахчета

Кафява захар за карамела

Начин на приготвяне:

Фурната се загрява предварително на ниска степен 100-1200С.

Сметаната, млякото и ванилията се загряват на котлона и сместа се отстранява малко преди да заври.

Жълтъците и захарта се разбиват енергично до побеляване. Горeщата сметанова смес (която може да се прецеди, за да се отстранят остатъците от ванилия, ако се използва шушулка) внимателно и на тънка струя се изсипва в яйчната смес при непрекъснато бъркане.

Течността се разпределя в термоустойчиви купички, които се поставят в тава за печене. Кремът се пече на водна баня, като в тавата се налива топла вода, която трябва да покрива 1/3 от купичките.

Брюлето се пече на ниска температура 100-1200С в продължение на 80-120 минути. Изважда се от фурната и се оставя първо на стайна температура до пълното му изстиване, след което се охлажда за няколко часа в хладилник.

При изваждане на крема от фурната, той все още е течен. С времето се сгъстява, затова е хубаво да се остави цяла нощ на стайна температура, за да стегне добре.

Непосредствено преди сервиране студеното крем Брюле се поръсва с лъжичка кафява захар, която се карамелизира с горелка.

%d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%bb%d0%b53 %d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%bb%d0%b54 %d0%b1%d1%80%d1%8e%d0%bb%d0%b57

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply