Десерти

Бяла халва за Сирни заговезни

Понякога казваме думи горчиви.
Понякога просто неволно грешим.
Понякога даже сме несправедливи.
Но нека обидите да си простим!
Нека в сърцата ни няма омраза.
Нека да бъдем благородни, добри.
Нека да помним крилатата фраза:
„Щом Бог ти прощава, прощавай и ти!”
Ако някога някой нещо ни каже,
нещо, с което да ни нарани,
животът несъмнено ще му докаже,
че все пак доброто ще победи…“
Татяна Данева

По традиция старите хора казват, че на Сирни заговезни се прощават Небето и Земята. 

Прошката е най-голямата сила, която един човек може да прояви. Да прости, превъзмогвайки себе си, отдавайки цялата си любов, отваряйки сърцето си… Да прости първо на себе си, за да се усети лек, свободен и щастлив. 

Нека днес да поискаме прошка и да простим!

Прошката е тайнство!

Прошка искам! Прошка давам!

На този ден на трапезата се слагат млечни продукти и яйца. Това е последният ден, в който се консумират, тъй като следват Великденските пости. Домакините приготвят баница със сирене, погача, варени яйца, халва, риба.

Един от любимите обичаи, особено за децата е така нареченото “хамкане”. Децата се нареждат в кръг. На червен конец се завързва варено яйце или парче бяла халва, завърта се по часовниковата стрелка и всяко от децата се стреми да улови храната с уста, без да си помага с ръце.

Бялата халва по рецептата по-долу е доста сполучлива и лесна, така че можем сами да си я приготвим за празника.

Необходими продукти:

200 грама ядки микс – аз използвах шамфъстък и бадеми

150 грама мед

200 грама захар

1 белтък

Щипка сол

Вафлени кори

Начин на приготвяне:

Ядките се запичат на сух тиган докато получат приятен аромат. Захарта и меда се смесват и се слагат на котлона, на степен 3 от 9. След като се разтопи захарта, котлонът се увеличава до степен 7. Сместа се оставя да ври за около 10 минути, като се бърка енергично, за да не загори. Сиропът се сгъстява и придобива светло карамелен цвят. Ако се вари по-малко, халвата ще стане по-мека. Сваля се от огъня и се оставя за минута-две. Белтъкът се разбива на сняг с щипка сол, до твърди връхчета. Към него, на тънка струя, се прибавя горещия захарен сироп. Разбърква се с миксер. Целта е да се получи гладък крем, който удвоява обема си. Веднага се прибавят запечените ядки и с помощта на шпатула се разбъркват, за да се разпределят равномерно. Продълговата тавичка се застила с хартия за печене, както на дъното, така и по стените. Отдолу се слагат вафлените кори, върху тях се изсипва захарната смес и отгоре пак се покрива с кори. Халвата се покрива отгоре с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за 4-5 часа, или за цяла нощ, за да стегне. Нарязва се на парчета.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply