Закуска,Тестени изделия

Домашни кроасани

Едно фино, въздушно и хрупкаво удоволствие. Френски чар с незаменим вкус. Да се насладим на класическа френска закуска в компанията на чаша ароматно кафе. Вълшебство за споделени неделни мигове с любимите хора!

Адаптирано от YouTube.

Необходими продукти:

120 грама вода

15 грама прясна мая или 3 грама суха

250 грама брашно

30 грама захар

Щипка сол

50 грама масло

150 грама масло за разточване

1 белтък, за намазване

Начин на приготвяне:

Водата леко се затопля, прибавя се захарта и маята. Сместа се разбърква добре, поръсва се с малко брашно и се оставя на топло, за да се активира маята. Към втасалата мая се прибавя пресятото брашно и солта. Разбърква се с приставките за тесто на миксера. Още докато тестото не е придобило хомогенен вид се добавя мекото масло (50 грама), което предварително е нарязано на парченца. Замесва се гладко и еластично тесто. Тестото се прехвърля в намаслена купа и се оставя да втаса до удвояване на обема. След като втаса, тестото се премесва отново. Придава му се форма на правоъгълник, за да се разточва по-лесно, опакова се във фолио за свежо съхранение и се прибира във фризера за около 10 минути.

Останалото масло също се оформя на правоъгълник с подобни размери на тези на тестото, като за целта се прави пакетче от хартия за печене и се разточва с точилката. Дебелината на маслото трябва да е около 4-5 мм. Така оформеното масло също се прибира във фризера, за да се охлади. Преди да се премине към разточване, тестото и маслото трябва да са еднакво охладени, гъвкави, но не и прекалено меки. Тестото се изважда от фризера, поставя се върху набрашнен плот и се разточва на кора, около два пъти по-дълга от маслото. В средата на кората се поставя калъпчето масло и двата края на тестото се прегъват, като в средата се съединяват.

Добре се прилепват краищата, за да не се вижда маслото.

Разточва се без сила, като точилката се движи само по дължина. Прегъва се от едната страна на 2/3 от дължината на тестото, а след това се долепя и малката част.

След това тестото се прегъва още на две, на половина. Обръща се от късата страна и се разточва, като първо леко се притиска с точилката по цялата дължина, за да се разпредели маслото равномерно. Този път тестото се прегъва на три.

Тестото се опакова във фолио и се прибира в хладилник за 1 час. Добре охладеното тесто се слага върху набрашнен плот, с късата страна и мястото, където се събират краищата, позиционирано към нас. Разточва се на кора с дължина около 20-26 см, отново само с движения напред и назад.

Завърта се и се разточва отново докато дебелината достигне 4-5 см. Разточеното тесто се оформя на правоъгълник, като се изрязват страничните, неправилни части. Режат се триъгълници с основа 7-8 см. Преди да се навият на кифлички, триъгълниците се разтягат леко с ръка. Навиват се на кифлички, така че да се получат поне 4 навивки.

Кроасаните се подреждат в тава с хартия за печене, на разстояние един от друг. Намазват се внимателно с разбит белтък и се оставят да втасат. Преди да се изпекат се намазват отново с белтък и се пекат на 1800С около 17 минути или до получаване на златист загар.

Previous Story
Next Story

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply